Żołądki drobiowe
-
Żołądki drobiowe
Jeśli lubisz podroby, to ten pomysł na coś pysznego na obiad będzie idealny. Żołądki drobiowe to delikatne mięso w sosie …
25 + 90 min łatwy 4 291 kcal -
Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych jest wspaniałym wyborem dla miłośników podrobów. To danie bardzo zdrowe, pełne białka i wielu cennych składników …
30 + 60 min łatwy 4 326 kcal -
Flaki z żołądków drobiowych
Flaki z żołądków drobiowych to bardzo dobry pomysł na szybkie danie obiadowe. Flaczki z żołądków świetnie sprawdzą się jako przystawka …
30 + 120 min łatwy 8 1140 kcal
Żołądki drobiowe - przepisy
-
Krupnik na żołądkach
Jedną z najpopularniejszych i najczęściej przygotowywanych polskich zup jest krupnik z kaszą i mięsem. Można go przygotować zarówno z kaszą …
30 + 90 min średni 10 605 kcal -
Gulasz z żołądków indyczych
Gulasz z żołądków indyczych to dobry pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i …
30 + 30 min łatwy 3 152 kcal -
Żołądki z indyka
Żołądki z indyka to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom podrobów. To potrawa, która nie tylko świetnie smakuje ale …
25 + 50 min łatwy 4 522 kcal -
Flaczki z żołądków drobiowych
Flaczki z żołądków drobiowych to pomysł na pyszne, tradycyjne, polskie danie, dobre na wiele różnych okazji. Choć obecnie flaczki serwowane …
30 + 100 min średni 6 764 kcal -
Gulasz z żołądków kaczych
Gulasz z żołądków kaczych to przysmak, który nieczęsto gości na stole. To dlatego, że podroby nie cieszą się zbyt dużą …
20 + 65 min łatwy 4 367 kcal -
Żołądki w galarecie
Żołądki w galarecie to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy dodatek do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Żołądki gotowane sprawdzą …
10 + 40 min łatwy 10 318 kcal
-
Zupa z żołądków drobiowych
Zupa z żołądków drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, …
20 + 60 min łatwy 4 334 kcal -
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszne danie. Żołądki drobiowe są w sosie z …
30 + 90 min łatwy 4 443 kcal -
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
Spróbuj tego prostego przepisu na pyszną zupę. Jest to zupa z żołądków drobiowych a la flaczki. Ma dużo mięsa, jest …
25 + 80 min łatwy 8 570 kcal -
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz można podać z …
20 + 60 min łatwy 5 435 kcal -
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Podroby to dobry sposób na tani …
20 + 50 min łatwy 5 528 kcal
-
Potrawa z żołądków drobiowych
Potrawa z żołądków drobiowych to bardzo dobry pomysł na obiad. Łatwy przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Pozostały czas to …
20 + 40 min łatwy 5 600 kcal -
Sos z żołądków drobiowych
Sos z żołądków drobiowych to dobry pomysł na pyszny, rodzinny obiad z podrobów. Serca, żołądki i wątroba to organy zwierząt, …
30 + 20 min łatwy 3 247 kcal -
Gulasz z podrobów
Podroby to jadalne narządy wewnętrzne zwierząt rzeźnych. Można je podzielić na 4 klasy. W tym przepisie wykorzystamy podroby z 3 …
20 + 40 min średni 5 241 kcal -
Gęsie pipki
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Flaczki drobiowe
Flaczki drobiowe to opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Jego głównym składnikiem jest mięso drobiowe, które w połączeniu z bulionem …
30 + 120 min łatwy 4 237 kcal -
Flaki po warszawsku
Flaczki po warszawsku to jedna z odmian jednej z najpopularniejszych, najbardziej tradycyjnych polskich zup. Podawane z pulpetami z wątróbki cielęcej …
60 min średni 8 312 kcal
Żołądki drobiowe - co to jest?
Żołądki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie pysznego dania obiadowego dla całej rodziny. Żołądki drobiowe są wymagające w przygotowaniu - po pierwsze należy je dobrze oczyścić, a po drugie długo gotować. Żołądki doskonale smakują z dodatkiem ziemniaków oraz surówek ze świeżych sezonowych warzyw, jednak można je podać także z kiszonkami. Dania z żołądków najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu.
Żołądki drobiowe - pomysły na dania z żołądków drobiowych
Kiedyś podroby często gościły na polskich stołach - obecnie występują dość rzadko. Jednak z podrobów można przygotować wiele ciekawych dań, które świetnie sprawdzą się jako smaczny obiad. W kuchniach europejskich podroby są cenione i uważane jest za przysmak. Obecnie żołądki mogą być wykorzystane na bardzo wiele sposobów. Możemy przygotować z nich pyszną zupę lub gulasz, które wzbogacone w zioła i przyprawy będą doskonałym wyborem na obiad. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić niektóre dania z wykorzystaniem żołądków oraz poznasz ich krótki opis.
Właściwości żołądków drobiowych kuchni i dla zdrowia
Żołądki – krótki opis
Żołądki zaliczane są do podrobów, czyli jadalnych narządów wewnętrznych zwierząt rzeźnych. Wśród podrobów wyróżnić możemy jeszcze wątrobę, nerki, płuca, serce, mózg, grasicę lub ozory. W celu wyboru świeżych podrobów, należy zwrócić szczególną uwagę na ich wygląd oraz zapach. Jeżeli podroby będą lepkie oraz będą posiadały obcy zapach, który jest niespecyficzny dla mięsa, będzie świadczyć to o zepsuciu podrobów.
Żołądki drobiowe są w Polsce stosunkowo tanim produktem, a mnogość ich pomysłów do wykorzystania sprawia, że żołądki będą doskonałym wyborem w diecie. Dodatkowo żołądki wymagają trochę nakładu czasu do przygotowania pysznych dań, ponieważ trzeba je dobrze oczyścić - jednak nie rezygnujmy z pysznych podrobów i wykorzystujmy je w swojej diecie.
Zastosowanie żołądków w kuchni
Najpopularniejszymi podrobami w kuchni polskiej jest bez wątpienia wątróbka, jednak żołądki również chętnie wykorzystywane są do przygotowania pysznych posiłków. Najchętniej wykorzystywane są żołądki drobiowe (zarówno kurze, indycze jak i kacze). Produkty te cechują się bardzo niską trwałością, dlatego ich obróbka termiczna powinna nastąpić bezpośrednio po zakupie. Ważnym jest, aby dobrze oczyścić żołądki z niejadalnych części a także dokładnie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie żołądków w kuchni jest przygotowanie pysznego gulaszu, który bogaty będzie w wiele warzyw, dodatkowo wzbogacą one danie w składniki mineralne oraz witaminy. Żołądki możemy podać także jako samodzielny danie z dodatkiem różnych sosów, np. żołądki w sosie chrzanowym, tatarsku, cebulowym czy w sosie paprykowym. Dodatkowo żołądki świetnie sprawdzą się również do przygotowania pysznych zup, do których możemy dodać ziemniaki, kaszę lub ryż. Pomysłów na wykorzystanie żołądków jest bardzo wiele, powyżej wymieniono propozycje podania żołądków na ciepło. A co z propozycjami podania żołądków na zimno? W tym wydaniu żołądki możemy podać jaką smaczną przystawkę i przygotować je w galarecie.
Żołądki drobiowe - skład i właściwości odżywcze podrobów
Żołądki drobiowe zawierają stosunkowo dużo białka oraz najmniej cholesterolu wśród podrobów. Dodatkowo znajdziemy w nich niektóre składniki mineralne, do których możemy zaliczyć żelazo, cynk lub miedź, potas, sód, wapń, magnez czy kobalt. Znajdziemy w nich również niektóre witaminy z grupy B.
Żelazo jest składnikiem mineralnym, którego niedobór może powodować rozwój anemii. Jest to również składnik, który odpowiedzialny jest za regenerację tkanek oraz prawidłowy wzrost organizmu. Dodatkowo żelazo stanowi składnik wielu białek, np. hemoglobiny, która odpowiedzialna jest za transport tlenu do tkanek. Żelazo pochodzące z żołądków, jest żelazem hemowym, a co za tym idzie jest lepiej wchłaniane przez nasz organizm niż żelazo pochodzące z produktów roślinnych. Warto zadbać o odpowiednią podaż tego składnika mineralnego w diecie.
Żołądki drobiowe stanowią również źródło selenu. Selen zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków które zmniejszają produkcję wolnych rodników a przy tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Odpowiednia podaż tego składnika mineralnego wspomaga również prawidłowe działanie tarczycy oraz wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Dodatkowo odpowiednia podaż selenu może wpływać na łagodzenie bólu, który towarzyszy reumatoidalnemu zapaleniu stawów.
Cynk obecny w żołądkach drobiowych pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Jego niedobór może przyczyniać się do stanów zapalnych skóry, utrudnionego gojenia ran, obniżonej odporności czy wypadania włosów. Warto zatroszczyć się więc o odpowiednią podaż cynku w diecie, ponieważ pozytywnie wpłynie to na funkcje naszego organizmu.
Żołądki poprzez niską zawartość węglowodanów mogą być polecane do spożywania w diecie o niskim indeksie glikemicznym lub diecie niskowęglowodanowej. Wysoka zawartość białka w żołądkach drobiowych może pozytywnie wpływać na uczucie sytości - dlatego warto włączyć podroby do swojej diety.
Przykładowe przepisy na dania z żołądków drobiowych i ich opis
Żołądki z indyka
To proste w przygotowaniu danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Doskonałym pomysłem będzie podanie żołądków z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw lub kiszonek. Do przygotowania żołądków z indyka potrzebne będą następujące produkty spożywcze: żołądki z indyka lub z kurczaka, papryka czerwona, papryka żółta, pieczarki, marchewka, oliwa z oliwek, mąka ziemniaczana, cebula, masło oraz przyprawy. Poza solą oraz pieprzem doskonałym wyborem do przygotowania pysznych żołądków z indyka będzie papryka słodka, tymianek, papryka ostra oraz gałka muszkatołowa. Sos do żołądków warto podkręcić bardziej wyrazistymi przyprawami. Przepis na żołądki indycze jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatek warzyw do przygotowania potrawy znacząco podniesie jej wartość odżywczą.
Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz świetnie sprawdzi się podany jako obiad dla całej rodziny. Będzie stanowił doskonały dodatek do ugotowanej kaszy, a jaką surówkę możemy podać ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub przygotować surówkę ze świeżych sezonowych warzyw. Dodatkowo gulasz będzie stanowił idealną propozycję na dodatek do ziemniaków. Do przygotowania pysznego gulaszu niezbędne będą żołądki z indyka, cebula, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, czosnek, koncentrat pomidorowy, jogurt grecki odtłuszczony, bulion warzywny, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Aby podkręcić smak potrawy warto wykorzystać papryką ostrą, która nada ostrości potrawie. Sos warto wzbogacić w jogurt naturalny. Warto jednak zwrócić uwagę na jej ilość, ponieważ zbyt ostre potrawy mogą wpływać na podrażnienie układu pokarmowego.
Flaki z żołądków drobiowych
Flaki wykonane z żołądków drobiowych z cebulą to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę. Aby przygotować flaki z żołądków drobiowych należy ugotować żołądki, a następnie pokroić w bardzo cienkie paski, które będą przypominały kształtem flaczki. Poza żołądkami do przygotowania zupy będziemy potrzebować udek z kurczaka, marchwi, selera korzeniowego, cebuli, oleju rzepakowego, chleba żytniego oraz przypraw. Przepis jest stosunkowo prosty, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Zupę z żołądków drobiowych będzie doskonałym źródłem białka a dodatek warzyw sprawi, że będzie zawierała również witaminy oraz składniki mineralne.
Krupnik na żołądkach
Krupnik na żołądkach to kolejna propozycja na smaczną zupę, bogatą w białko pochodzenia zwierzęcego. Przepis jest bardzo prosty a do jego wykonania potrzebujemy tylko żołądków (świetnie sprawdzą się tu żołądki kurze), marchewki, pietruszki, kaszy jęczmiennej perłowej, ziemniaków oraz przypraw. Jak do przygotowania większości zup świetnie sprawdzą się tutaj ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek oraz świeża natka pietruszki. Dodatek przypraw sprawi, że danie nie tylko zyska na smaku, ale także zostanie wzbogacone w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Wywar na krupnik można przygotować również z cebulą - wystarczy obsmażyć ją nad palnikiem i wrzucić do gotującego się wywaru drobiowego.