Żołądki drobiowe

żołądki drobiowe

Żołądki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie pysznego dania obiadowego dla całej rodziny. Żołądki drobiowe są wymagające w przygotowaniu - po pierwsze należy je dobrze oczyścić, a po drugie długo gotować. Żołądki doskonale smakują z dodatkiem ziemniaków oraz surówek ze świeżych sezonowych warzyw, jednak można je podać także z kiszonkami. Dania z żołądków najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu.

Żołądki drobiowe - polecane przepisy

Żołądki drobiowe - pozostałe przepisy

Żołądki drobiowe - pomysły na dania z żołądków drobiowych

Kiedyś podroby często gościły na polskich stołach - obecnie występują dość rzadko. Jednak z podrobów można przygotować wiele ciekawych dań, które świetnie sprawdzą się jako smaczny obiad. W kuchniach europejskich podroby są cenione i uważane jest za przysmak. Obecnie żołądki mogą być wykorzystane na bardzo wiele sposobów. Możemy przygotować z nich pyszną zupę lub gulasz, które wzbogacone w zioła i przyprawy będą doskonałym wyborem na obiad. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić niektóre dania z wykorzystaniem żołądków oraz poznasz ich krótki opis.

Właściwości żołądków drobiowych kuchni i dla zdrowia

Żołądki – krótki opis

Żołądki zaliczane są do podrobów, czyli jadalnych narządów wewnętrznych zwierząt rzeźnych. Wśród podrobów wyróżnić możemy jeszcze wątrobę, nerki, płuca, serce, mózg, grasicę lub ozory. W celu wyboru świeżych podrobów, należy zwrócić szczególną uwagę na ich wygląd oraz zapach. Jeżeli podroby będą lepkie oraz będą posiadały obcy zapach, który jest niespecyficzny dla mięsa, będzie świadczyć to o zepsuciu podrobów.

Żołądki drobiowe są w Polsce stosunkowo tanim produktem, a mnogość ich pomysłów do wykorzystania sprawia, że żołądki będą doskonałym wyborem w diecie. Dodatkowo żołądki wymagają trochę nakładu czasu do przygotowania pysznych dań, ponieważ trzeba je dobrze oczyścić - jednak nie rezygnujmy z pysznych podrobów i wykorzystujmy je w swojej diecie.

Zastosowanie żołądków w kuchni

Najpopularniejszymi podrobami w kuchni polskiej jest bez wątpienia wątróbka, jednak żołądki również chętnie wykorzystywane są do przygotowania pysznych posiłków. Najchętniej wykorzystywane są żołądki drobiowe (zarówno kurze, indycze jak i kacze). Produkty te cechują się bardzo niską trwałością, dlatego ich obróbka termiczna powinna nastąpić bezpośrednio po zakupie. Ważnym jest, aby dobrze oczyścić żołądki z niejadalnych części a także dokładnie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie żołądków w kuchni jest przygotowanie pysznego gulaszu, który bogaty będzie w wiele warzyw, dodatkowo wzbogacą one danie w składniki mineralne oraz witaminy. Żołądki możemy podać także jako samodzielny danie z dodatkiem różnych sosów, np. żołądki w sosie chrzanowym, tatarsku, cebulowym czy w sosie paprykowym. Dodatkowo żołądki świetnie sprawdzą się również do przygotowania pysznych zup, do których możemy dodać ziemniaki, kaszę lub ryż. Pomysłów na wykorzystanie żołądków jest bardzo wiele, powyżej wymieniono propozycje podania żołądków na ciepło. A co z propozycjami podania żołądków na zimno? W tym wydaniu żołądki możemy podać jaką smaczną przystawkę i przygotować je w galarecie.

Żołądki drobiowe - skład i właściwości odżywcze podrobów

Żołądki drobiowe zawierają stosunkowo dużo białka oraz najmniej cholesterolu wśród podrobów. Dodatkowo znajdziemy w nich niektóre składniki mineralne, do których możemy zaliczyć żelazo, cynk lub miedź, potas, sód, wapń, magnez czy kobalt. Znajdziemy w nich również niektóre witaminy z grupy B.

Żelazo jest składnikiem mineralnym, którego niedobór może powodować rozwój anemii. Jest to również składnik, który odpowiedzialny jest za regenerację tkanek oraz prawidłowy wzrost organizmu. Dodatkowo żelazo stanowi składnik wielu białek, np. hemoglobiny, która odpowiedzialna jest za transport tlenu do tkanek. Żelazo pochodzące z żołądków, jest żelazem hemowym, a co za tym idzie jest lepiej wchłaniane przez nasz organizm niż żelazo pochodzące z produktów roślinnych. Warto zadbać o odpowiednią podaż tego składnika mineralnego w diecie.

Żołądki drobiowe stanowią również źródło selenu. Selen zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy, czyli związków które zmniejszają produkcję wolnych rodników a przy tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Odpowiednia podaż tego składnika mineralnego wspomaga również prawidłowe działanie tarczycy oraz wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Dodatkowo odpowiednia podaż selenu może wpływać na łagodzenie bólu, który towarzyszy reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

Cynk obecny w żołądkach drobiowych pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Jego niedobór może przyczyniać się do stanów zapalnych skóry, utrudnionego gojenia ran, obniżonej odporności czy wypadania włosów. Warto zatroszczyć się więc o odpowiednią podaż cynku w diecie, ponieważ pozytywnie wpłynie to na funkcje naszego organizmu.

Żołądki poprzez niską zawartość węglowodanów mogą być polecane do spożywania w diecie o niskim indeksie glikemicznym lub diecie niskowęglowodanowej. Wysoka zawartość białka w żołądkach drobiowych może pozytywnie wpływać na uczucie sytości - dlatego warto włączyć podroby do swojej diety.

Przykładowe przepisy na dania z żołądków drobiowych i ich opis

Żołądki z indyka

To proste w przygotowaniu danie świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Doskonałym pomysłem będzie podanie żołądków z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw lub kiszonek. Do przygotowania żołądków z indyka potrzebne będą następujące produkty spożywcze: żołądki z indyka lub z kurczaka, papryka czerwona, papryka żółta, pieczarki, marchewka, oliwa z oliwek, mąka ziemniaczana, cebula, masło oraz przyprawy. Poza solą oraz pieprzem doskonałym wyborem do przygotowania pysznych żołądków z indyka będzie papryka słodka, tymianek, papryka ostra oraz gałka muszkatołowa. Sos do żołądków warto podkręcić bardziej wyrazistymi przyprawami. Przepis na żołądki indycze jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Dodatek warzyw do przygotowania potrawy znacząco podniesie jej wartość odżywczą.

Gulasz z żołądków drobiowych

Gulasz świetnie sprawdzi się podany jako obiad dla całej rodziny. Będzie stanowił doskonały dodatek do ugotowanej kaszy, a jaką surówkę możemy podać ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub przygotować surówkę ze świeżych sezonowych warzyw. Dodatkowo gulasz będzie stanowił idealną propozycję na dodatek do ziemniaków. Do przygotowania pysznego gulaszu niezbędne będą żołądki z indyka, cebula, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, czosnek, koncentrat pomidorowy, jogurt grecki odtłuszczony, bulion warzywny, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Aby podkręcić smak potrawy warto wykorzystać papryką ostrą, która nada ostrości potrawie. Sos warto wzbogacić w jogurt naturalny. Warto jednak zwrócić uwagę na jej ilość, ponieważ zbyt ostre potrawy mogą wpływać na podrażnienie układu pokarmowego.

Flaki z żołądków drobiowych

Flaki wykonane z żołądków drobiowych z cebulą to doskonała propozycja na rozgrzewającą zupę. Aby przygotować flaki z żołądków drobiowych należy ugotować żołądki, a następnie pokroić w bardzo cienkie paski, które będą przypominały kształtem flaczki. Poza żołądkami do przygotowania zupy będziemy potrzebować udek z kurczaka, marchwi, selera korzeniowego, cebuli, oleju rzepakowego, chleba żytniego oraz przypraw. Przepis jest stosunkowo prosty, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Zupę z żołądków drobiowych będzie doskonałym źródłem białka a dodatek warzyw sprawi, że będzie zawierała również witaminy oraz składniki mineralne.

Krupnik na żołądkach

Krupnik na żołądkach to kolejna propozycja na smaczną zupę, bogatą w białko pochodzenia zwierzęcego. Przepis jest bardzo prosty a do jego wykonania potrzebujemy tylko żołądków (świetnie sprawdzą się tu żołądki kurze), marchewki, pietruszki, kaszy jęczmiennej perłowej, ziemniaków oraz przypraw. Jak do przygotowania większości zup świetnie sprawdzą się tutaj ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek oraz świeża natka pietruszki. Dodatek przypraw sprawi, że danie nie tylko zyska na smaku, ale także zostanie wzbogacone w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Wywar na krupnik można przygotować również z cebulą - wystarczy obsmażyć ją nad palnikiem i wrzucić do gotującego się wywaru drobiowego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto