Przepis na gulasz z żołądków kaczych krok po kroku
- Żołądki drobiowe 600 g
- Marchewka 90 g 2 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 50 ml 2 łyżki
- Bulion drobiowy 250 g 1 szklanka
Żołądki umyj i przekrój na mniejsze części.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj mięso. Podsmaż przez chwilę, następnie zalej je bulionem.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj ją do sosu. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Całość duś przez 65 minut, do zmięknięcia mięsa.
Odrobinę sosu przelej do miseczki i zmieszaj z jogurtem.
Całość wlej do garnka, zamieszaj i odczekaj do zagotowania.
Często zadawane pytania
-
Żołądki drobiowe
-
Gulasz z żołądków drobiowych
-
Flaczki drobiowe
-
Gulasz z żołądków indyczych
-
Gęsie pipki
-
Żołądki z indyka
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Krupnik na żołądkach
-
Flaki po warszawsku
-
Żołądki z kurczaka
-
Sos z żołądków drobiowych
-
Żołądki w galarecie
-
Zupa z żołądków drobiowych
-
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
-
Zupa z żołądków drobiowych a la flaczki
-
Gulasz z żołądków drobiowych z warzywami
-
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym
-
Żołądki drobiowe

(liczba kalorii)
Gulasz z żołądków kaczych - cechy przepisu
Więcej o gulaszu z żołądków kaczych
Gulasz z żołądków kaczych to przysmak, który nieczęsto gości na stole. To dlatego, że podroby nie cieszą się zbyt dużą popularnością. A to szkoda. Ten przepis udowadnia, że kacze żołądki mogą być niezwykle smaczne, a przy tym bardzo sycące. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu i świetnie komponuje się z kluseczkami, ziemniakami z wody, a także kaszą.
Przepis na gulasz z żołądków kaczych jest bardzo łatwy i niezbyt pracochłonny. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Całość wychodzi naprawdę pyszna, dzięki czemu ma się ochotę sięgać po to danie bardzo często.
Sos z żołądków kaczych jest potrawą, która nie brzmi zbyt apetycznie, jednak w rzeczywistości jest naprawdę pyszna. Mięso poddane długiej obróbce termicznej staje się miękkie, delikatne i soczyste. Skąpane w pysznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Całość jest dość pikantna i bardzo ziołowa. Sprawdzi się idealnie dla wszystkich miłośników podrobów, które goszczą w diecie zdecydowanie rzadko. To mięso jest dobrym źródłem witaminy A, żelaza, a także pełnowartościowego białka. Wzbogacają codzienną dietę i czynią ją bardziej odżywczą i różnorodną.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żołądki kacze to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Choć żołądki potrzebują dość długiej obróbki termicznej, by były smaczne i delikatne, to nie warto skracać całego procesu. Dobrze jest podzielić mięso na mniejsze kawałki, tak by obróbka była znacznie szybsza.
Żołądki gotowane ze względu na swój wspaniały smak mogą być wspaniałym smakołykiem. Choć ich wygląd może nieco odpychać, uduszone w pysznym sosie stają się po prostu fantastyczne. Najważniejszą kwestią jest ich odpowiednie przepłukanie przed obróbką termiczną, dzięki czemu nie są gorzkie, ani nie występuje w nich żaden posmak.
Sos z kaczych żołądków jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Tutaj kluczem jest umiar. Do tego sosu wcale nie trzeba dodawać zbyt dużo przypraw. Wystarczy odrobina ziół i sól, a także pieprz.
Wartości odżywcze gulaszu z żołądków kaczych
Energia i białka
(284g)
Węglowodany w gulaszu z żołądków kaczych
(284g)
Tłuszcze
(284g)
Witaminy w przepisie na gulasz z żołądków kaczych
(284g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz z żołądków kaczych
(284g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu z żołądków kaczych
Lista alergenów dla gulaszu z żołądków kaczych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy