Przepis na gęsie pipki krok po kroku
- Żołądki drobiowe 700 g gęsie
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Marchewka 250 g 2 średnie sztuki
- Mąka pszenna typ 500 40 g
- Śmietana 18% 350 g
- Olej rzepakowy 100 ml
Żołądki umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 20-30 minut.
Odcedź żołądki i obierz ze skóry.
Pokrój w mniejsze kawałki.
Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do bulionu.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do bulionu.
Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną i bulionem i zagotuj, dodaj żołądki i gotuj przez 5 minut.
Dopraw czosnkiem i majerankiem.

(liczba kalorii)
Gęsie pipki - cechy przepisu
Więcej o gęsich pipkach
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają dużo składników mineralnych. Zawierają dużą ilość tłuszczu oraz kalorii ogółem. Przepis na gęsie pipki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gęsie żołądki, marchewka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, kwaśna śmietana, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.
Jak zrobić żołądki z gęsi? Żołądki umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 20-30 minut. Odcedź żołądki i obierz ze skóry. Pokrój w mniejsze kawałki. Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do bulionu. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do bulionu. Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną i bulionem i zagotuj, dodaj żołądki i gotuj przez 5 minut. Dopraw czosnkiem i majerankiem.
Marchew jest warzywem korzeniowym często wykorzystywanym w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom oraz usprawnia pracę jelit. Cebula jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem, często używanym w kuchni. Można je dodawać do różnych potraw lub na jej bazie przygotowywać całe dania. Cebula jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwercetyny, które są naturalnymi substancjami przeciwutleniającymi. Podrobów nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Podsumowując pyszne żołądki z gęsi sprawdzą się doskonale na obiad dla całej rodziny. Sos z żołądków gęsich najlepiej sprawdzi się podany z kaszą jęczmienną lub gotowanymi ziemniakami. Dobre żołądki gęsie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze gęsich pipek
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w gęsich pipkach
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na gęsie pipki
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na gęsie pipki
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gęsich pipkach
Lista alergenów dla gęsich pipek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%