Przepis na gęsie pipki krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Żołądki umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 20-30 minut.

Odcedź żołądki i obierz ze skóry.

Pokrój w mniejsze kawałki.

Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do bulionu.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do bulionu.

Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną i bulionem i zagotuj, dodaj żołądki i gotuj przez 5 minut.

Dopraw czosnkiem i majerankiem.

Gęsie pipki w trakcie przygotowania podane na metalowym naczyniu.
Gęsie pipki
Koszt przygotowania dania
25.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
485 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
49

Gęsie pipki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gęsich pipkach

Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają dużo składników mineralnych. Zawierają dużą ilość tłuszczu oraz kalorii ogółem. Przepis na gęsie pipki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gęsie żołądki, marchewka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, kwaśna śmietana, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić żołądki z gęsi? Żołądki umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 20-30 minut. Odcedź żołądki i obierz ze skóry. Pokrój w mniejsze kawałki. Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do bulionu. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do bulionu. Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną i bulionem i zagotuj, dodaj żołądki i gotuj przez 5 minut. Dopraw czosnkiem i majerankiem.

Marchew jest warzywem korzeniowym często wykorzystywanym w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom oraz usprawnia pracę jelit. Cebula jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem, często używanym w kuchni. Można je dodawać do różnych potraw lub na jej bazie przygotowywać całe dania. Cebula jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwercetyny, które są naturalnymi substancjami przeciwutleniającymi. Podrobów nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Podsumowując pyszne żołądki z gęsi sprawdzą się doskonale na obiad dla całej rodziny. Sos z żołądków gęsich najlepiej sprawdzi się podany z kaszą jęczmienną lub gotowanymi ziemniakami. Dobre żołądki gęsie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze gęsich pipek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
176.65 kcal
485.79 kcal
Białko
7.90 g
21.73 g

Węglowodany w gęsich pipkach

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
5.59 g
15.38 g
Węglowodany przyswajalne
4.90 g
13.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
1.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
13.79 g
37.93 g
Tłuszcze nasycone
5.54 g
15.23 g
Tłuszcze nienasycone
8.25 g
22.69 g
Tłuszcze jednonasycone
6.16 g
16.95 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.09 g
5.74 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
101.58 mg
279.35 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gęsie pipki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.33 mg
3.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.75 µg (mcg)
32.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gęsie pipki

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
47.08 mg
129.47 mg
Potas
104.84 mg
288.32 mg
Wapń
33.89 mg
93.18 mg
Fosfor
80.47 mg
221.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.71 mg
29.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
1.73 mg
Cynk
0.90 mg
2.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gęsich pipek 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gęsich pipkach

Lista alergenów dla gęsich pipek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania gęsich pipek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
700 g
gęsie
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
19.60
Za 700 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Śmietana 18%
350 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 350 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
47.90
Jak oceniasz przepis na gęsie pipki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób