Gęsie pipki

Opublikowano: 22.12.2021 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gęsie pipki w trakcie przygotowania podane na metalowym naczyniu.
Gęsie pipki
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Przygotowuje się je na bazie gęsich żołądków duszonych z warzywami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
485 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żołądki drobiowe gęsie (700 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Śmietana 18% (350 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gęsie pipki krok po kroku

Żołądki umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 20-30 minut.

Odcedź żołądki i obierz ze skóry.

Pokrój w mniejsze kawałki.

Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do bulionu.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do bulionu.

Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną i bulionem i zagotuj, dodaj żołądki i gotuj przez 5 minut.

Dopraw czosnkiem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na gęsie pipki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat gęsich pipek

Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają dużo składników mineralnych. Zawierają dużą ilość tłuszczu oraz kalorii ogółem. Przepis na gęsie pipki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gęsie żołądki, marchewka, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, kwaśna śmietana, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić żołądki z gęsi? Żołądki umieść w garnku, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wodę i gotuj przez 20-30 minut. Odcedź żołądki i obierz ze skóry. Pokrój w mniejsze kawałki. Obierz marchew i pokrój w kostkę, dodaj do bulionu. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj do bulionu. Mąkę pszenną wymieszaj ze śmietaną i bulionem i zagotuj, dodaj żołądki i gotuj przez 5 minut. Dopraw czosnkiem i majerankiem.

Marchew jest warzywem korzeniowym często wykorzystywanym w kuchni. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Błonnik pokarmowy zapobiega zaparciom oraz usprawnia pracę jelit. Cebula jest bardzo popularnym na całym świecie warzywem, często używanym w kuchni. Można je dodawać do różnych potraw lub na jej bazie przygotowywać całe dania. Cebula jest bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwercetyny, które są naturalnymi substancjami przeciwutleniającymi. Podrobów nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Podsumowując pyszne żołądki z gęsi sprawdzą się doskonale na obiad dla całej rodziny. Sos z żołądków gęsich najlepiej sprawdzi się podany z kaszą jęczmienną lub gotowanymi ziemniakami. Dobre żołądki gęsie można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w gęsich pipkach

Lista alergenów dla gęsich pipek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze gęsich pipek

na 100g gotowej potrawy

Gęsie pipki to danie zawierające dużą ilość białka. Potrawa bogata jest także w błonnik pokarmowy. Podroby zawierają dużą ilość składników mineralnych. Danie jest dość kaloryczne, dlatego nie powinny go spożywać osoby dbające o linie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
176.65
485.79
Białko (g)
7.90
21.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
5.59
15.38
Węglowodany przyswajalne (g)
4.90
13.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
13.79
37.93
Tłuszcze nasycone (g)
5.54
15.23
Tłuszcze nienasycone (g)
8.25
22.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.16
16.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.09
5.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
101.58
279.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.33
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.75
32.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
47.08
129.47
Potas (mg)
104.84
288.32
Wapń (mg)
33.89
93.18
Fosfor (mg)
80.47
221.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.71
29.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
1.73
Cynk (mg)
0.90
2.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gęsich pipek 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gęsich pipek

Koszt składników
47.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żołądki drobiowe
700 g
gęsie
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.60
Za 700 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Śmietana 18%
350 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.85
Za 350 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
47.90