Grzanki

Opublikowano: 06.05.2021 r., 20:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzanki ułożone na blaszce do pieczenia.
Grzanki
Grzanki to pyszny dodatek do kremowych zup i sałatek. Smakują naprawdę wspaniale i są bardzo aromatyczne, a najlepsze w nich jest to, że są bardzo proste.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 10 min
324 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Chleb pszenny 3 kromki (75 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, praska do czosnku

Przepis na grzanki krok po kroku

Kromki chleba pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć do miski.

Do grzanek dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Dokładnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyrzuć na nią grzanki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na grzanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat grzanek

Grzanki są idealnym dodatkiem do zup, a także sałatek. Są bardzo aromatyczne i niezwykle kruche, dzięki czemu urozmaicą każde, nawet najbardziej nudne danie i nadadzą mu ciekawej faktury. Te grzanki są domowe i nie zawierają dużej ilości soli, dzięki czemu będą idealne dla osób na diecie niskosodowej, a także najmłodszych domowników, którzy muszą ograniczyć ten składnik.

Przepis na grzanki jest naprawdę bardzo łatwy, a całość zabiera niewiele czasu. Można je wykonać dzień wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięte w pojemniku lub upiec je zaraz przed podaniem. Najlepiej smakują ciepłe.

Choć w przepisie są zrobione z chleba pszennego, to można przygotować również grzanki z bułki. Są równie pyszne. To idealny pomysł na wykorzystanie nieświeżego pieczywa, które nie nadaje się już do kanapek. Dzięki tej recepturze może zyskać drugie, naprawdę smaczne życie.

Grzanki przyprawione są ziołami z czosnkiem, dzięki czemu smakują naprawdę wybornie i pasują do każdej zupy czy sałatki. Tak przyprawione stanowią naprawdę uniwersalny dodatek do głównego dania, a także mogą stać się pyszną przekąską.

Świetnie pasują do zupy krem, która dzięki nim jest bardziej pożywna.

Te domowe grzanki na pewno zachwycą wszystkich domowników idealną chrupkością i bogatym aromatem. Wszystko to sprawia, że naprawdę ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dobre w nich jest również to, że ze względu na własnoręczne wykonanie można w pełni kontrolować ich wielkość, a także natężenie przypraw. Można również dodać ulubione zioła, czy poeksperymentować ze smakiem oliwy.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić grzanki z chleba do zupy, tak by były odpowiednio chrupiące, a także bardzo aromatyczne i po prostu pyszne, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Grzanki z piekarnika z tego przepisu smakują naprawdę wyśmienicie i wspaniale wzbogacają smak kremowych zup czy sałatek. Najlepiej smakują przyrządzone w piekarniku, dzięki czemu zachowują odpowiednią chrupkość, jednak można je również przygotować na patelni.

Alergeny w grzankach

Lista alergenów dla grzanek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Wartości odżywcze grzanek

na 100g gotowej potrawy

Grzanki są świetnym dodatkiem do zupy, muszą na nie jednak uważać osoby z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
515.72
324.91
Białko (g)
5.32
3.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
27.73
17.47
Węglowodany przyswajalne (g)
26.40
16.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
43.27
27.26
Tłuszcze nasycone (g)
7.36
4.64
Tłuszcze nienasycone (g)
35.91
22.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
30.58
19.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.33
3.36
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.13
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.15
1.36
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.07
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.28
0.17
Ryboflawina (mg)
0.13
0.08
Niacyna (mg)
2.51
1.58
Foliany (µg (mcg))
57.62
36.30
Beta karoten (µg (mcg))
0.34
0.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
248.72
156.70
Potas (mg)
88.59
55.81
Wapń (mg)
122.03
76.88
Fosfor (mg)
69.00
43.47
Magnez (mg)
15.69
9.88
Żelazo (mg)
2.09
1.31
Cynk (mg)
0.54
0.34
Miedź (mg)
0.08
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny grzanek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzanek

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
75 g
3 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 75 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
26.00