Przepis na grzanki krok po kroku
- Chleb pszenny 75 g 3 kromki
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Kromki chleba pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć do miski.
Do grzanek dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyrzuć na nią grzanki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Grzanki - cechy przepisu
Więcej o grzankach
Grzanki są idealnym dodatkiem do zup, a także sałatek. Są bardzo aromatyczne i niezwykle kruche, dzięki czemu urozmaicą każde, nawet najbardziej nudne danie i nadadzą mu ciekawej faktury. Te grzanki są domowe i nie zawierają dużej ilości soli, dzięki czemu będą idealne dla osób na diecie niskosodowej, a także najmłodszych domowników, którzy muszą ograniczyć ten składnik.
Przepis na grzanki jest naprawdę bardzo łatwy, a całość zabiera niewiele czasu. Można je wykonać dzień wcześniej i przechowywać szczelnie zamknięte w pojemniku lub upiec je zaraz przed podaniem. Najlepiej smakują ciepłe.
Choć w przepisie są zrobione z chleba pszennego, to można przygotować również grzanki z bułki. Są równie pyszne. To idealny pomysł na wykorzystanie nieświeżego pieczywa, które nie nadaje się już do kanapek. Dzięki tej recepturze może zyskać drugie, naprawdę smaczne życie.
Grzanki przyprawione są ziołami z czosnkiem, dzięki czemu smakują naprawdę wybornie i pasują do każdej zupy czy sałatki. Tak przyprawione stanowią naprawdę uniwersalny dodatek do głównego dania, a także mogą stać się pyszną przekąską.
Świetnie pasują do zupy krem, która dzięki nim jest bardziej pożywna.
Te domowe grzanki na pewno zachwycą wszystkich domowników idealną chrupkością i bogatym aromatem. Wszystko to sprawia, że naprawdę ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dobre w nich jest również to, że ze względu na własnoręczne wykonanie można w pełni kontrolować ich wielkość, a także natężenie przypraw. Można również dodać ulubione zioła, czy poeksperymentować ze smakiem oliwy.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić grzanki z chleba do zupy, tak by były odpowiednio chrupiące, a także bardzo aromatyczne i po prostu pyszne, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Grzanki z piekarnika z tego przepisu smakują naprawdę wyśmienicie i wspaniale wzbogacają smak kremowych zup czy sałatek. Najlepiej smakują przyrządzone w piekarniku, dzięki czemu zachowują odpowiednią chrupkość, jednak można je również przygotować na patelni.
Wartości odżywcze grzanek
Energia i białka
(63g)
Węglowodany w grzankach
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy w przepisie na grzanki
(63g)
Składniki mineralne w przepisie na grzanki
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w grzankach
Lista alergenów dla grzanek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny