Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupa cebulowa z grzankami krok po kroku

Cebule obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę, wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj zupę przez 20 minut.

Wlej wino i gotuj jeszcze 10 minut.

Dopraw zupę solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki.

Bagietkę pokrój w kromki.

Zetrzyj na tarce ser gruyere.

Posyp kromki bagietki serem i zapiecz w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku przez 10 minut.

Zupę wlej do głębokich talerzy i podawaj z grzanką.

Zupa cebulowa z grzankami podana w miseczce. Obok niej leżą kawałki cebuli.
Zupa cebulowa z grzankami - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - zupa cebulowa z grzankami

W skrócie
Kalorii w porcji
572 kcal
Wielkość
jednej porcji
425 g
Indeks glikemiczny
49

Wartości odżywcze zupy cebulowej z grzankami

na 100g gotowej potrawy

Zupa cebulowa z grzankami to wysokokaloryczna zupa zawierająca dużą ilość tłuszczu nasyconego. Nie powinny jej spożywać zbyt często osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów. Zupa zawiera sporą ilość naturalnych substancji przeciwutleniających.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
134.64
572.24
Białko (g)
3.67
15.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
7.46
31.70
Węglowodany przyswajalne (g)
6.83
29.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
2.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
9.63
40.91
Tłuszcze nasycone (g)
6.35
27.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
13.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.78
11.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
2.09
Cholesterol (mg)
29.67
126.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
80.82
343.51
Witamina B6 (mg)
0.05
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.52
Witamina C (mg)
2.66
11.31
Brak danych dla: ser gruyère.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.18
Witamina E (mg)
0.26
1.10
Retinol (µg (mcg))
76.54
325.30
Tiamina (mg)
0.09
0.39
Ryboflawina (mg)
0.10
0.41
Niacyna (mg)
0.60
2.57
Foliany (µg (mcg))
17.76
75.48
Beta karoten (µg (mcg))
51.94
220.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
281.43
1196.09
Potas (mg)
57.61
244.84
Wapń (mg)
84.67
359.85
Fosfor (mg)
62.53
265.76
Magnez (mg)
9.25
39.32
Żelazo (mg)
0.52
2.20
Cynk (mg)
0.46
1.95
Miedź (mg)
0.04
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cebulowej z grzankami 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie cebulowej z grzankami

Lista alergenów dla zupy cebulowej z grzankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • ser gruyère
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska

Więcej informacji na temat zupy cebulowej z grzankami

Zupa cebulowa z grzankami to świetny pomysł na pyszną zupę z cebulą i serem. Zupa jest syta, więc sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Przepis na zupę cebulową z grzankami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cebula, masło klarowane, bulion drobiowy, natka pietruszki, wino białe wytrawne, liść laurowy, ziele angielskie, ser gruyere, sól, pieprz, bagietka pszenna.

Jak zrobić zupę cebulową z grzankami? Cebule obierz z łupiny i posiekaj w pióra. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę, wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj zupę przez 20 minut. Wlej wino i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i dodaj natkę pietruszki. Bagietkę pokrój w kromki. Zetrzyj na tarce ser gruyere. Posyp kromki bagietki serem i zapiecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 10 minut. Zupę wlej do głębokich talerzy i podawaj z grzanką.

Cebula to bardzo popularne na całym świecie warzywo. Jest ona wręcz niezbędnym dodatkiem w naszej codziennej kuchni. Cebula dodawana jest do wielu dań bez mięsnych, aby nadać im delikatnie mięsnego aromatu. Cebula pod wpływem obróbki termicznej karmelizuje i staje się delikatnie słodka. Cebula nie zawiera dużej ilości kalorii. Jest świetnym źródłem witaminy C i kwercetyny. Witamina C wzmacnia nasze naczynia krwionośne i jest potrzebna do syntezy kolagenu w naszej skórze. Kwercetyna jest naturalną substancją o silnym działaniu przeciwutleniającym. Ser gruyere to pochodzący ze Szwajcarii produkt z niepasteryzowanego mleka. Ser ma specyficzny ostry smak, wzbogaca smakiem potrawy i nadaje im lekko orzechowego posmaku.

Podsumowując szybka zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zupę możesz przygotować w wersji jarskiej z bulionem warzywnym. Pyszna zupa może zostać także zapieczona pod pierzynką z sera. Wystarczy wlać ją do ceramicznej kokilki, posypać serem i zapiec w piekarniku.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy cebulowej z grzankami

Koszt składników
144.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
1000 g
10 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Masło klarowane
300 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 300 g
Ser gruyère
300 g
23.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
34.50
Za 300 g
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Bagietka francuska
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Koszt składników
144.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na zupa cebulowa z grzankami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób