Grzanki czosnkowe

Opublikowano: 12.05.2021 r., 20:41 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzanki czosnkowe na papierze.
Grzanki czosnkowe
Grzanki czosnkowe nadają się do sałatki lub jako przekąska w ciągu dnia. Te grzanki przygotowuje się bardzo szybko. Sprawdź, jak wygląda przepis na grzanki czosnkowe!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 10 min
118 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Bagietka francuska - 1 bagietka francuska (140 g)
  • Czosnek - 5 ząbków czosnku (25 g)
  • Masło - 3/4 kostki masła (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, cukier, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, miska

Przepis na grzanki czosnkowe krok po kroku

Bagietkę podziel na 8 części.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

W misce umieść: miękkie masło, czosnek, 1/3 łyżeczkę soli, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę cukru, 1/3 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1/3 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczkę pieprzy ziołowego. Całość dokładnie wymieszaj.

Każdy kawałek bagietki z jednej strony posmaruj przygotowanym masłem i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Plastry bagietki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza, aż grzanki zrobią się rumiane (ok. 10-12 min).

Jak oceniasz przepis na grzanki czosnkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat grzanek czosnkowych

Grzanki czosnkowe można przygotować jako osobne dodanie, ale bardzo często te grzaneczki wykorzystuje się jako dodatek do dania głównego. Przepis na grzanki czosnkowe jest bardzo prosty. Te grzanki zazwyczaj robi się z bagietki francuskiej. Możesz pokusić się na zrobienie domowej bagietki. W takim wypadku możesz do niej dodać ulubione zioła, a jej górę obsypać sezamem.

Jak zrobić grzanki czosnkowe? Należy zacząć od przygotowania masła czosnkowego. Możesz je zrobić jedynie z solą oraz przeciśniętym przez praskę lub startym na tarce czosnkiem, ale możesz też dodać inne dodatki. Ciekawy posmak doda szczypta słodkiej papryki. Odpowiednim dodatkiem będzie bazylia lub oregano. Niewykorzystane masło można przechowywać w lodówce i wykorzystać do następnej porcji grzanek czosnkowych lub jako dodatek do jakieś innej potrawy.

Bagietkę należy podzielić na grube plastry. Z jednej bagietki może wyjść więcej grzanek, niż jest podane w przepisie. Wszystko zależy od tego, jak grube zrobisz grzanki i jak duża jest bagietka. Pociętą bagietkę trzeba wysmarować masłem czosnkowym. Możesz to zrobić z dwóch stron, ale wtedy należy je ułożyć na skórce, a nie na jednej stronie. Wysmarowane plastry bagietki należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed włożeniem do piekarnika grzanki czosnkowe możesz posypać startym serem żółtym.

Grzanki czosnkowe do zupy lub do sałatki można przygotować też w inny sposób. Wybraną bułkę lub kromki chleba należy pokroić w małą kostkę. Odpowiednio doprawione masło należy rozgrzać na patelni, a potem dodać do niego pokrojone pieczywo i dobrze je obtoczyć w gorącym tłuszczu. Po ok. 10 min smażenia grzaneczki powinny być gotowe.

Małe grzanki czosnkowe z chleba, które idealnie nadają się do zup i sałatek, można zrobić bez masła. Najpierw należy wymieszać oliwę z oliwek z czosnkiem granulowanym (jeśli używasz świeżego czosnku, pamiętaj, że na patelni bardzo szybko może się przypalić i stanie się gorzki), a potem trzeba w tej mieszance obtoczyć pokrojone kawałki chleba. Należy je smażyć na patelni lub piec na blaszce w piekarniku do momentu, aż będą przyrumienione z każdej strony.

Alergeny w grzankach czosnkowych

Lista alergenów dla grzanek czosnkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze grzanek czosnkowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
474.14
118.54
Białko (g)
5.69
1.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
25.71
6.43
Węglowodany przyswajalne (g)
24.57
6.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
39.73
9.93
Tłuszcze nasycone (g)
26.60
6.65
Tłuszcze nienasycone (g)
13.14
3.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.30
2.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
0.46
Cholesterol (mg)
102.38
25.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
325.71
81.43
Witamina B6 (mg)
0.15
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.02
Witamina C (mg)
2.48
0.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.20
0.30
Retinol (µg (mcg))
319.52
79.88
Tiamina (mg)
0.34
0.08
Ryboflawina (mg)
0.21
0.05
Niacyna (mg)
2.22
0.55
Foliany (µg (mcg))
56.33
14.08
Beta karoten (µg (mcg))
75.63
18.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
274.14
68.54
Potas (mg)
48.14
12.04
Wapń (mg)
48.90
12.23
Fosfor (mg)
70.24
17.56
Magnez (mg)
17.16
4.29
Żelazo (mg)
1.88
0.47
Cynk (mg)
0.60
0.15
Miedź (mg)
0.10
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny grzanek czosnkowych 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grzanek czosnkowych

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
140 g
1 bagietka francuska
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Czosnek
25 g
5 ząbków czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Masło
150 g
3/4 kostki masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
11.00