Golonko z kapustą

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonko z kapustą podane na czarnym talerzu
Golonko z kapustą
Golonko z kapustą kiszoną to idealny pomysł na obiad. To kruche, soczyste mięso w towarzystwie soczystej kapusty na pewno Was zachwyci.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 170 min
558 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Golonka wieprzowa (370 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Kapusta kiszona (300 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na golonko z kapustą krok po kroku

Cebulę obierz i przekrój na pół. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na większe kawałki. Czosnek obierz.

Golonkę umieść w garnku. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, czosnek, cebulę i marchewkę. Wlej wodę, tak by przykryła mięsa. Dopraw solą i zagotuj.

Gotuj golonko tak długo, aż widelec wbity w mięso swobodnie z niego wyjdzie. (Około 1,5-2 godziny gotowania).

W tym czasie kapustę kiszoną drobno pokrój.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim kapustę kiszoną. Gotową przełóż na dno naczynia żaroodpornego.

Na kapuście ułóż golonkę i wlej około 100 ml wywaru z gotowania golonki. Zamknij naczynia żaroodporne pokrywką.

Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut.

Jak oceniasz przepis na golonko z kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat golonka z kapustą

Golonko z kapustą kiszoną to idealny pomysł na obiad. To kruche, soczyste mięso w towarzystwie soczystej kapusty na pewno Was zachwyci.

Przepis na golonko z kapustą jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku cebulę obierz i przekrój na pół. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na większe kawałki. Czosnek obierz. Golonkę umieść w garnku. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, czosnek, cebulę i marchewkę. Wlej wodę, tak by przykryła mięsa. Dopraw solą i zagotuj. Gotuj golonko tak długo, aż widelec wbity w mięso swobodnie z niego wyjdzie. (Około 1,5-2 godziny gotowania). W tym czasie kapustę kiszoną drobno pokrój. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim kapustę kiszoną. Gotową przełóż na dno naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóż golonkę i wlej około 100 ml wywaru z gotowania golonki. Zamknij naczynia żaroodporne pokrywką. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić golonko z kapustą. Koniecznie musisz się sam przekonać, że ta pieczona golonka jest najlepsza.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Golonka określana jest jako bardzo dobra część mięsa wieprzowego. Jako danie zaliczana jest do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często używana jest również jako podstawa zup, np. kwaśnicy. Taka smaczna golonka idealnie łączy się właśnie ze smakiem kwaśnej, kiszonej kapusty. Dlatego koniecznie musisz sam sprawdzić, jak przedstawiona przez nas potrawa jest dobra.

Alergeny w golonku z kapustą

Lista alergenów dla golonka z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonko z kapustą

Wartości odżywcze golonka z kapustą

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe jest zaliczane do mięs bardzo tłustych, dlatego nie powinno stanowić podstawy codziennej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
124.14
558.65
Białko (g)
11.15
50.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
3.90
17.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.41
10.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
6.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
7.04
31.68
Tłuszcze nasycone (g)
4.93
22.18
Tłuszcze nienasycone (g)
2.11
9.50
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
54.68
246.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina C (mg)
6.72
30.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
287.83
1295.25
Wapń (mg)
25.63
115.35
Żelazo (mg)
1.22
5.49
Szacunkowy indeks glikemiczny golonka z kapustą 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonka z kapustą

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
370 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.14
Za 370 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta kiszona
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
31.50