Golonko z kapustą
- Golonka wieprzowa (370 g)
- Marchewka (100 g)
- Cebula (100 g)
- Kapusta kiszona (300 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na golonko z kapustą krok po kroku
Cebulę obierz i przekrój na pół. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na większe kawałki. Czosnek obierz.
Golonkę umieść w garnku. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, czosnek, cebulę i marchewkę. Wlej wodę, tak by przykryła mięsa. Dopraw solą i zagotuj.
Gotuj golonko tak długo, aż widelec wbity w mięso swobodnie z niego wyjdzie. (Około 1,5-2 godziny gotowania).
W tym czasie kapustę kiszoną drobno pokrój.
Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim kapustę kiszoną. Gotową przełóż na dno naczynia żaroodpornego.
Na kapuście ułóż golonkę i wlej około 100 ml wywaru z gotowania golonki. Zamknij naczynia żaroodporne pokrywką.
Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonka z kapustą
Golonko z kapustą kiszoną to idealny pomysł na obiad. To kruche, soczyste mięso w towarzystwie soczystej kapusty na pewno Was zachwyci.
Przepis na golonko z kapustą jest bardzo prosty w wykonaniu. Na początku cebulę obierz i przekrój na pół. Marchewkę obierz, umyj i pokrój na większe kawałki. Czosnek obierz. Golonkę umieść w garnku. Dodaj 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, czosnek, cebulę i marchewkę. Wlej wodę, tak by przykryła mięsa. Dopraw solą i zagotuj. Gotuj golonko tak długo, aż widelec wbity w mięso swobodnie z niego wyjdzie. (Około 1,5-2 godziny gotowania). W tym czasie kapustę kiszoną drobno pokrój. Na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim kapustę kiszoną. Gotową przełóż na dno naczynia żaroodpornego. Na kapuście ułóż golonkę i wlej około 100 ml wywaru z gotowania golonki. Zamknij naczynia żaroodporne pokrywką. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić golonko z kapustą. Koniecznie musisz się sam przekonać, że ta pieczona golonka jest najlepsza.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Golonka określana jest jako bardzo dobra część mięsa wieprzowego. Jako danie zaliczana jest do tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często używana jest również jako podstawa zup, np. kwaśnicy. Taka smaczna golonka idealnie łączy się właśnie ze smakiem kwaśnej, kiszonej kapusty. Dlatego koniecznie musisz sam sprawdzić, jak przedstawiona przez nas potrawa jest dobra.
Alergeny w golonku z kapustą
Lista alergenów dla golonka z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonko z kapustą
Wartości odżywcze golonka z kapustą
Mięso wieprzowe jest zaliczane do mięs bardzo tłustych, dlatego nie powinno stanowić podstawy codziennej diety.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.