Gołąbki w kapuście pekińskiej
- Kapusta pekińska (800 g)
- Mięso mielone wołowe (300 g)
- Szczypiorek (35 g)
Przepis na gołąbki w kapuście pekińskiej krok po kroku
Liście kapusty zblanszuj we wrzącej wodzie, aż zaczną więdnąć (powinno to zająć nie więcej niż 20 sekund). Odcedź i odstaw na bok.
Do miski wrzuć, mięso mielone i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj.
Umieść łyżkę nadzienia na środku liścia kapusty. Następnie zwiń boki do środka i zroluj.
W dużym garnku zagotuj wodę i ustaw naczynie do gotowania na parze.
Gołąbki podziel na 3 części i gotuj każdą przez 15 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków w kapuście pekińskiej
Gołąbki w kapuście pekińskiej to wspaniała opcja dla każdego, kto kocha pyszne i tradycyjne dania. W tej wersji całość jest upakowana w liście kapusty pekińskiej, jednak farsz jest jak najbardziej klasyczny. To świetna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań kuchni polskiej, w nieco odświeżonej wersji. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Przepis na gołąbki w kapuście pekińskiej jest niezwykle prosty i przypomina wykonaniem klasyczną wersję z białej kapusty. Tak jak w tradycyjnej wersji kapustę najpierw należy zblanszować, by była nieco bardziej elastyczna, jednak w przypadku kapusty pekińskiej nie jest to aż tak konieczne. Dzięki temu, że liście będą zblanszowane potrawa szybciej się ugotuje. To danie nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, choć nadziewa się je surowym mięsem. Ten przepis stanowi modyfikację tradycyjnych polskich gołąbków i ich nieco orientalnych kuzynów z Azji, gdzie przygotowuje się je właśnie kapuście pekińskiej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki w kapuście pekińskiej, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę pyszne to ten przepis sprawdzi się idealnie. Wyczarujesz z niego niezwykle sycącą potrawę, która jest również bardzo zdrowa, jej wykonanie, choć nieco pracochłonne, to wciąż jest jak najbardziej warte całego nakładu pracy. Gdyż efekt końcowy jest po prostu fenomenalny. Smak gołąbków w dużej mierze zależy od farszu, a także od wyboru kapusty. Choć w Polsce najbardziej popularny, wyborem jest raczej biała, to warto spróbować również wersji opakowanej przy pomocy kapusty pekińskiej. Kapusta pekińska kojarzy się zwykle z surówkami, a nie potrawami na ciepło, jednak w krajach azjatyckich, gdzie jest najbardziej popularna, używa się jej częściej w potrawach wymagających obróbki termicznej. Kapusta ta ma dość łagodny smak, dlatego wspaniale łączy się z każdym rodzajem farszu. W tym wydaniu jest wypełnienie z mięsem mielonym i ryżem, ale można również postawić na wege wersję z ryżem i grzybami. Te gołąbki wspaniale sprawdzą się z sosem pomidorowym. To idealna opcja na obiad.
Alergeny w gołąbkach w kapuście pekińskiej
Lista alergenów dla gołąbków w kapuście pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze gołąbków w kapuście pekińskiej
To zdrowa opcja, jednak należy pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(568g)
Węglowodany
(568g)
Tłuszcze
(568g)
Witaminy
(568g)
Składniki mineralne
(568g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.