Gofry jaglane
- Mąka jaglana (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (20 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na gofry jaglane krok po kroku
Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier.
Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.
Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.
Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat gofrów jaglanych
Gofry jaglane to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale słodkich dań. Świetnie sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej, bo nie zawierają tego białka.
Przepis na gofry jaglane to doskonały pomysł na pyszny deser. Te gofry są po prostu najlepsze. Zamiast mąki pszennej robi się je z mąki jaglanej. Można kupić ją w sklepie lub zmielić płatki jaglane na pył w domowym młynku. Chrupiące gofry są pysznym i łatwym deserem, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Te z tego przepisu zawsze wychodzą idealnie kruche i puszyste, czyli po prostu najlepsze. Można je podawać ze świeżymi owocami, czy posypane cukrem pudrem, jednak są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka nawet bez dodatków. Warto więc od razu zrobić większą porcję. I choć są niesamowicie proste w przygotowaniu, to wciąż zachwycają dlatego, że są po prostu pyszne. To zasługa idealnych proporcji mąki, mleka i jaj, które tworzą ten miękki w środku i chrupiący na zewnątrz deser.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gofry jaglane, by były smaczne, a przy okazji dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobry przepis na szybki i łatwy deser, który nie sprawia, że trzeba siedzieć cały dzień w kuchni. Wystarczy do niego tylko dobrej jakości gofrownica i można wyczarować danie, które oczaruje każdego. Te gofry są naprawdę puszyste i bardzo chrupiące. Przepis na chrupiące gofry jest niezwykle prosty. Pozwala w ekspresowym tempie stworzyć deser tak pyszny, że ciężko jest obok niego przejść obojętnie. Gofry są idealnie słodkie i miękkie. Na pewno przypadną do gustu najmłodszym domownikom, którzy docenią je za niezwykłą chrupkość i słodycz. To dobre gofry na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż nawet po ostudzeniu nie stają się gumowe i niesmaczne. Można je podawać z pysznymi owocami, dzięki czemu będą naprawdę zdrową opcją. Z tego przepisu dowiesz się również jak stworzyć ciasto do gofrów, które będzie słodkie, ale nie mdlące, a przy tym niesamowicie chrupiące.
Alergeny w gofrach jaglanych
Lista alergenów dla gofrów jaglanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gofrów jaglanych
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(131g)
Węglowodany
(131g)
Tłuszcze
(131g)
Witaminy
(131g)
Składniki mineralne
(131g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.