Przepis na glühwein krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki, cynamon cały
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Pomarańcze pokrój w plastry i umieść w rondlu.

Dodaj goździki, cynamon, skórkę startą z cytryny.

Wlej wino, dodaj miód i zagotuj.

Wino wlej do kubków z przeźroczystego szkła.

Glühwein podane w dwóch szklankach.
Glühwein
Koszt przygotowania dania
26.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
339 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
53

Glühwein - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o glühwein

Glühwein to bardzo dobry pomysł na pyszny napój alkoholowy na imprezę ze znajomymi. Rozgrzewające wino świetnie sprawdzi się na chłodne jesienne dni. Grzaniec podać można także podczas zimowych aktywności na podwórku. Grzane wino to tradycyjny Austriacki trunek. Przepis na glühwein jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wino czerwone, goździki, pomarańcza, miód, skórka z cytryny, cynamon.

Jak zrobić glühwein? Pomarańcze pokrój w plastry i umieść w rondlu. Dodaj goździki, cynamon, skórkę startą z cytryny. Wlej wino, dodaj miód i zagotuj. Wino wlej do kubków z przeźroczystego szkła.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Wino jest produktem alkoholowym, którego nie powinny spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wino produkowane jest najczęściej z winogron, które fermentują z dodatkiem drożdży. Produkuje się także wina bez użycia drożdży, co znacznie ułatwia proces produkcji.

Podsumowując glühwein to bardzo dobry pomysł na alkoholowy napój na ciepło. Przygotowane w domu wino grzane jest bardzo aromatyczne i świetnie rozgrzewa. Wino z goździkami sprawdzi się na zimę. Smaczne wino można przygotować także z białego wina.

Wartości odżywcze glühwein

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
135.74 kcal
339.34 kcal
Białko
0.34 g
0.85 g

Węglowodany w glühwein

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
15.22 g
38.05 g
Węglowodany przyswajalne
14.43 g
36.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
1.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.05 g
0.12 g
Tłuszcze nasycone
0.03 g
0.08 g
Tłuszcze nienasycone
0.02 g
0.05 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.02 g
Tłuszcze wielonasycone
0.01 g
0.03 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na glühwein

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
2.22 µg (mcg)
5.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
12.52 mg
31.30 mg
Witamina E
0.01 mg
0.02 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Niacyna
0.25 mg
0.62 mg
Foliany
3.78 µg (mcg)
9.44 µg (mcg)
Beta karoten
13.99 µg (mcg)
34.98 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na glühwein

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
6.92 mg
17.31 mg
Potas
106.99 mg
267.48 mg
Wapń
18.37 mg
45.92 mg
Fosfor
9.43 mg
23.57 mg
Magnez
9.03 mg
22.57 mg
Żelazo
0.24 mg
0.59 mg
Cynk
0.08 mg
0.21 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny glühwein 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w glühwein

Lista alergenów dla glühwein przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Cena przygotowania glühwein

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wino czerwone wytrawne
750 g
3 szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 750 g
Skórka z cytryny
30 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na glühwein
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób