Galart wieprzowy
- Łopatka wieprzowa (1200 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Groszek zielony konserwowy (250 g)
- Żelatyna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na galart wieprzowy krok po kroku
Łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze części.
Umieść ja w garnku i wlej 2 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.
Na 30 min przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki.
Mięso i marchewki odcedź i pokrój w kostkę.
Żelatynę rozpuść w wodzie po gotowaniu mięsa.
Dodaj do niej także ocet oraz dopraw solą i pieprzem.
Mięso i marchew umieść w miseczkach.
Dodaj groszek i kukurydzę odsączoną z zalewy.
Zalej całość przygotowanym wywarem i schłodź w lodowce przez kilka godzin.
Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Więcej informacji na temat galartu wieprzowego
Galart wieprzowy to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Przystawka z dodatkiem gotowanych warzyw podawana jest najczęściej podczas imprez okolicznościowych. Galart idealny jest także jako danie na święta. Przepis na galart wieprzowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia galarety potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, marchew, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ocet spirytusowy, żelatyna.
Jak zrobić galart wieprzowy? Łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze części. Umieść ja w garnku i wlej 2 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Na 30 min przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki. Mięso i marchewki odcedź i pokrój w kostkę. Żelatynę rozpuść w wodzie po gotowaniu mięsa. Dodaj do niej także ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Mięso i marchew umieść w miseczkach. Dodaj groszek i kukurydzę odsączoną z zalewy. Zalej całość przygotowanym wywarem i schłodź w lodowce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Żelazo jest mikroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwiotwórczego. Niedobory żelaza prowadzą do anemii.
Podsumowując smaczny galart wieprzowy sprawdzi się idealnie jako przekąska dla całej rodziny. Pyszny galart podawać można także jako zakąskę do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Galart jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodowce przez kilka dni. Najlepszy galart przygotujesz z długo gotowanego mięsa.
Alergeny w galarcie wieprzowym
Lista alergenów dla galartu wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galart wieprzowy
Wartości odżywcze galartu wieprzowego
Galart wieprzowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Galart jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.