Galart wieprzowy

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:15 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galart wieprzowy z warzywami
Galart wieprzowy
Galart wieprzowy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do pieczywa. Galart z dodatkiem gotowanych warzyw najlepiej podawać z dodatkiem octu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 180 min
666 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1200 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Groszek zielony konserwowy (250 g)
  • Żelatyna - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczki

Przepis na galart wieprzowy krok po kroku

Łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze części.

Umieść ja w garnku i wlej 2 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.

Na 30 min przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki.

Mięso i marchewki odcedź i pokrój w kostkę.

Żelatynę rozpuść w wodzie po gotowaniu mięsa.

Dodaj do niej także ocet oraz dopraw solą i pieprzem.

Mięso i marchew umieść w miseczkach.

Dodaj groszek i kukurydzę odsączoną z zalewy.

Zalej całość przygotowanym wywarem i schłodź w lodowce przez kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na galart wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat galartu wieprzowego

Galart wieprzowy to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Przystawka z dodatkiem gotowanych warzyw podawana jest najczęściej podczas imprez okolicznościowych. Galart idealny jest także jako danie na święta. Przepis na galart wieprzowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia galarety potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, marchew, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ocet spirytusowy, żelatyna.

Jak zrobić galart wieprzowy? Łopatkę wieprzową pokrój na mniejsze części. Umieść ja w garnku i wlej 2 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny. Na 30 min przed końcem gotowania dodaj do garnka obrane marchewki. Mięso i marchewki odcedź i pokrój w kostkę. Żelatynę rozpuść w wodzie po gotowaniu mięsa. Dodaj do niej także ocet oraz dopraw solą i pieprzem. Mięso i marchew umieść w miseczkach. Dodaj groszek i kukurydzę odsączoną z zalewy. Zalej całość przygotowanym wywarem i schłodź w lodowce przez kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Żelazo jest mikroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwiotwórczego. Niedobory żelaza prowadzą do anemii.

Podsumowując smaczny galart wieprzowy sprawdzi się idealnie jako przekąska dla całej rodziny. Pyszny galart podawać można także jako zakąskę do wódki podczas spotkania ze znajomymi. Galart jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodowce przez kilka dni. Najlepszy galart przygotujesz z długo gotowanego mięsa.

Alergeny w galarcie wieprzowym

Lista alergenów dla galartu wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na galart wieprzowy

Wartości odżywcze galartu wieprzowego

na 100g gotowej potrawy

Galart wieprzowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Danie zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Galart jest niskokaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
166.62
666.47
Białko (g)
12.52
50.10
Fenyloalanina (mg)
0.46
1.83
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.82
19.29
Węglowodany przyswajalne (g)
4.02
16.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
3.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
10.71
42.84
Tłuszcze nasycone (g)
4.79
19.17
Tłuszcze nienasycone (g)
5.92
23.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.73
18.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
4.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
126.67
506.67
Witamina B6 (mg)
0.25
0.99
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.74
Witamina C (mg)
3.25
13.01
Witamina D (µg (mcg))
1.00
4.00
Witamina E (mg)
0.21
0.84
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.18
4.71
Tiamina (mg)
0.48
1.92
Ryboflawina (mg)
0.19
0.77
Niacyna (mg)
2.60
10.40
Foliany (µg (mcg))
15.39
61.57
Beta karoten (µg (mcg))
1271.57
5086.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
115.34
461.35
Potas (mg)
254.55
1018.22
Wapń (mg)
17.08
68.33
Fosfor (mg)
124.49
497.96
Magnez (mg)
16.46
65.84
Żelazo (mg)
0.87
3.47
Cynk (mg)
1.77
7.10
Miedź (mg)
0.11
0.45
Mangan (mg)
0.05
0.20
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galartu wieprzowego 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galartu wieprzowego

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
29.14
Za 1200 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek zielony konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Żelatyna
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
47.50