Galareta z drobiu

Opublikowano: 26.09.2023 r., 15:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Galareta drobiowa z cytryną
Galareta z drobiu
Szykujesz imprezę rodzinną i nie masz pomysłu co przygotować jako przystawkę? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną galaretę drobiową.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 50 min
360 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry (600 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Pietruszka (100 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Por (50 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Żelatyna (30 g)
  • Groszek konserwowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, małe salaterki

Przepis na galaretę z drobiu krok po kroku

Mięso dokładnie umyj, włóż do garnka, wlej do niego 4 szklanki wody i ustaw na średniej mocy palnika do zagotowania.

Przy pomocy małego sitka usuń szumowiny powstałe podczas gotowania mięsa.

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz. Pora przekrój wzdłuż na pół i dokładnie umyj go pomiędzy liśćmi.

Warzywa dodaj do garnka z gotującym się mięsem.

Do garnka dodaj również 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 płaską łyżeczkę soli oraz 4 ziarenka pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez około 50 minut.

Ugotowany bulion przelej przez sito do drugiego garnka. Następnie dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj. Bulion pozostaw do ostygnięcia.

Marchewki oraz mięso z bulionu pozostaw do ostudzenia.

Ostudzone marchewki pokrój w kostkę lub plasterki.

Mięso oddziel od kości i pokrój je na mniejsze kawałki.

Do salaterek włóż marchew, groszek, posiekaną natkę pietruszki oraz mięso drobiowe. Całość zalej przestudzonym bulionem z żelatyną.

Salaterki z galaretą odstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

Po tym czasie galaretę podawaj na zimno np. z dodatkiem pieczywa oraz octu.

Jak oceniasz przepis na galaretę z drobiu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 75,9% osób

Więcej informacji na temat galarety z drobiu

Galareta z drobiu świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę ze znajomymi. Galaretki mięsne to doskonały pomysł na danie świąteczne. Galaretę warto podać z dodatkiem pieczywa oraz octu. Przepis na galaretę z drobiu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por, natka pietruszki, żelatyna, groszek konserwowy, sól, pieprz w ziarnach, liście laurowe oraz ziele angielskie.

A jak zrobić galaretę z drobiu? Mięso dokładnie umyj, włóż do garnka, wlej do niego 4 szklanki wody i ustaw na średniej mocy palnika do zagotowania. Obrane i umyte warzywa dodaj do garnka z gotującym się mięsem. Do garnka dodaj również 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 płaską łyżeczkę soli oraz 4 ziarenka pieprzu. Składniki gotuj na małej mocy palnika przez około 50 minut. Ugotowany bulion przelej przez sito do drugiego garnka. Następnie dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj. Bulion pozostaw do ostygnięcia. Do salaterek włóż pokrojoną marchew, groszek, posiekaną natkę pietruszki oraz mięso drobiowe. Całość zalej przestudzonym bulionem z żelatyną. Salaterki z galaretą odstaw do lodówki na minimum 6 godzin.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu.

Podsumowując: domowa galareta sprawdzi się idealnie jako przystawka na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Galareta drobiowa jest idealnym pomysłem na wykorzystanie mięsa gotowanego z rosołu. Galareta jest dobra do spożycia po schłodzeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Produkty niezbędne do przygotowania galarety z udek kurczaka dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w galarecie z drobiu

Lista alergenów dla galarety z drobiu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze galarety z drobiu

na 100g gotowej potrawy

Galareta z drobiu to doskonała propozycją na przekąskę. Mięso drobiowe wykorzystane do przygotowania galarety to doskonałe źródło białka oraz witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
90.18
360.70
Białko (g)
12.00
48.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.51
22.06
Węglowodany przyswajalne (g)
4.09
16.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
5.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.17
8.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
3.76
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
4.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
2.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
2.06
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.68
174.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
217.02
868.06
Witamina B6 (mg)
0.26
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.09
Witamina C (mg)
6.62
26.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.40
1.60
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.80
19.20
Tiamina (mg)
0.08
0.33
Ryboflawina (mg)
0.12
0.48
Niacyna (mg)
3.09
12.37
Foliany (µg (mcg))
20.19
80.77
Beta karoten (µg (mcg))
2143.84
8575.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
94.16
376.64
Potas (mg)
259.25
1036.99
Wapń (mg)
24.41
97.63
Fosfor (mg)
112.66
450.66
Magnez (mg)
20.69
82.75
Żelazo (mg)
0.83
3.31
Cynk (mg)
1.04
4.16
Miedź (mg)
0.12
0.48
Mangan (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: marchewka, por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny galarety z drobiu 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania galarety z drobiu

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
600 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
100 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Groszek konserwowy
100 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 100 g
Koszt składników
41.50