Funnel cake

Opublikowano: 18.06.2023 r., 17:21 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Frytura z pudrem cukrowym
Funnel cake
Funnel cake to nic innego jak smażone, lane ciasto. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj ten niecodzienny deser dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Miksowanie 5 min
235 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
  • Wódka - 1 kieliszek (30 ml)
Liczba porcji:

Przepis na funnel cake krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem.

Dodaj cukier waniliowy mąkę i wszystko miksuj, następnie dodaj proszek do pieczenia wodę, mleko oraz wódkę całość wymieszaj ponownie.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie wymieszaj z ciastem.

Tak przygotowane ciasto przelej do butelki, w garnku rozgrzej olej.

Delikatnie wylewaj ciasto z plastikowej butelki na mocno rozgrzany olej rzepakowy, gdy ciasto delikatnie się zarumieni, wyciągnij je łyżką cedzakową na kawałek papieru.

W taki sposób postępuj do momentu, aż wykorzystasz całe ciasto.

Jak oceniasz przepis na funnel cake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat funnel cake

Funnel cake to nic innego jak smażone ciasteczka na rozgrzanym oleju, które zostały zapoczątkowane w Ameryce. Jest to rodzaj ciasta dość kalorycznego, ponieważ jest ono smażone na głębokim tłuszczu, dlatego, jeśli stawiasz na ten deser, pamiętaj o umiarze w ilości spożycia. Do przygotowania dzisiejszych łakoci będą potrzebne takie składniki jak:

mąka tortowa, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, olej rzepakowy, mleko oraz jajka. Do ciasta dodam trochę wódki, a jej celem będzie to aby ciasto nie wpiło zbyt dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo po upieczeniu naszych łakoci warto położyć się na ręczniku papierowym tak aby tłuszcz ze smażenia ściekł, wtedy również pozbędziemy się jego nadmiaru. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na funnel cake.

Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem. Dodaj cukier waniliowy mąkę i wszystko miksuj, następnie dodaj proszek do pieczenia wodę, mleko oraz wódkę całość wymieszaj ponownie. Białka ubij na sztywną pianę, następnie wymieszaj z ciastem. Tak przygotowane ciasto przelej do butelki, w garnku rozgrzej olej. Delikatnie wylewaj ciasto z plastikowej butelki na mocno rozgrzany olej rzepakowy, gdy ciasto delikatnie się zarumieni, wyciągnij je łyżką cedzakową na kawałek papieru. W taki sposób postępuj do momentu, aż wykorzystasz całe ciasto. Nasze ciasteczka są dobre do spożycia i pyszne w smaku.

Tak przygotowane domowe ciasteczka możesz podawać z cukrem pudrem lub z rozpuszczoną czekoladą. Obie wersje będą smaczne. Na pewno zasmakują wszystkim dzieciom, ale nie tylko.

Zatem skoro już wiesz, jak zrobić funnel cake, wykorzystaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, że ciasteczka są najlepsze dla wszystkich członków rodziny.

Alergeny w funnel cake

Lista alergenów dla funnel cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze funnel cake

na 100g gotowej potrawy

Dodatek wódki ma służyć temu aby ciasto nie wpiło całego tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
471.65
235.82
Białko (g)
4.13
2.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
35.05
17.52
Węglowodany przyswajalne (g)
34.48
17.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
34.31
17.15
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
1.57
Tłuszcze nienasycone (g)
31.17
15.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
22.04
11.02
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.13
4.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.80
14.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
17.52
8.76
Potas (mg)
102.29
51.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.08
21.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.56
1.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny funnel cake 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania funnel cake

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Wódka
30 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
46.50