Funnel cake
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 2 szklanki (500 ml)
- Wódka - 1 kieliszek (30 ml)
Przepis na funnel cake krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem.
Dodaj cukier waniliowy mąkę i wszystko miksuj, następnie dodaj proszek do pieczenia wodę, mleko oraz wódkę całość wymieszaj ponownie.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie wymieszaj z ciastem.
Tak przygotowane ciasto przelej do butelki, w garnku rozgrzej olej.
Delikatnie wylewaj ciasto z plastikowej butelki na mocno rozgrzany olej rzepakowy, gdy ciasto delikatnie się zarumieni, wyciągnij je łyżką cedzakową na kawałek papieru.
W taki sposób postępuj do momentu, aż wykorzystasz całe ciasto.
Więcej informacji na temat funnel cake
Funnel cake to nic innego jak smażone ciasteczka na rozgrzanym oleju, które zostały zapoczątkowane w Ameryce. Jest to rodzaj ciasta dość kalorycznego, ponieważ jest ono smażone na głębokim tłuszczu, dlatego, jeśli stawiasz na ten deser, pamiętaj o umiarze w ilości spożycia. Do przygotowania dzisiejszych łakoci będą potrzebne takie składniki jak:
mąka tortowa, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, olej rzepakowy, mleko oraz jajka. Do ciasta dodam trochę wódki, a jej celem będzie to aby ciasto nie wpiło zbyt dużej ilości tłuszczu. Dodatkowo po upieczeniu naszych łakoci warto położyć się na ręczniku papierowym tak aby tłuszcz ze smażenia ściekł, wtedy również pozbędziemy się jego nadmiaru. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na funnel cake.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem. Dodaj cukier waniliowy mąkę i wszystko miksuj, następnie dodaj proszek do pieczenia wodę, mleko oraz wódkę całość wymieszaj ponownie. Białka ubij na sztywną pianę, następnie wymieszaj z ciastem. Tak przygotowane ciasto przelej do butelki, w garnku rozgrzej olej. Delikatnie wylewaj ciasto z plastikowej butelki na mocno rozgrzany olej rzepakowy, gdy ciasto delikatnie się zarumieni, wyciągnij je łyżką cedzakową na kawałek papieru. W taki sposób postępuj do momentu, aż wykorzystasz całe ciasto. Nasze ciasteczka są dobre do spożycia i pyszne w smaku.
Tak przygotowane domowe ciasteczka możesz podawać z cukrem pudrem lub z rozpuszczoną czekoladą. Obie wersje będą smaczne. Na pewno zasmakują wszystkim dzieciom, ale nie tylko.
Zatem skoro już wiesz, jak zrobić funnel cake, wykorzystaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, że ciasteczka są najlepsze dla wszystkich członków rodziny.
Alergeny w funnel cake
Lista alergenów dla funnel cake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze funnel cake
Dodatek wódki ma służyć temu aby ciasto nie wpiło całego tłuszczu.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.