Frytki z topinamburu
- Topinambur (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na frytki z topinamburu krok po kroku
Topinambur dokładnie myjemy, a następnie kroimy go w słupki.
Warzywo doprawiamy solą i rozmarynem. Całość dokładnie mieszamy z olejem.
Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem układamy frytki. Ważne, aby warzywo było rozmieszczone na całej powierzchni blaszki, nie nachodząc na siebie.
Pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek z topinamburu
Pyszne frytki z topinamburu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Topinambur z przyprawami w postaci frytek jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny dodatek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić frytki z topinamburu? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku topinambur dokładnie myjemy, a następnie kroimy go w słupki. Warzywo doprawiamy solą i rozmarynem. Całość dokładnie mieszamy z olejem. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem układamy frytki. Ważne, aby warzywo było rozmieszczone na całej powierzchni blaszki, nie nachodząc na siebie. Ile piec? Pieczemy je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na frytki z topinamburu nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z rozmarynu, który posiada wiele wartości odżywczych. Znamy go głównie jako przyprawę, natomiast pozyskiwany z niego olejek ma szerokie zastosowanie w medycynie. Przede wszystkim olejek z rozmarynu wpływa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe oraz wzmacnia naszą odporność. Rozmaryn polecany jest także dla osób chorujących na cukrzycę, co potwierdza wiele badań naukowych. Dowiedziono, że olejek z rozmarynu wpływa na zwiększenie produkcji insuliny, dzięki czemu obniża się poziom cukru we krwi. Rozmaryn poprawia również pracę układu trawiennego, uśmierza ból żołądka oraz przyśpiesza redukcję masy ciała. Ponadto chroni nasze serce oraz dba o prawidłowy wzrok.
Frytki z topinamburu z rozmarynem pieczone w piekarniku odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne frytki na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w frytkach z topinamburu
Lista alergenów dla frytek z topinamburu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na frytki z topinamburu
Wartości odżywcze frytek z topinamburu
Frytki mają niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.