Frytki w piekarniku
- Ziemniaki późne - 9 dużych sztuk (1800 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Czosnek (50 g)
- Oliwa z oliwek (300 ml)
Przepis na frytki w piekarniku krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki.
Umieść je w misce, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, rozmaryn oraz sok z cytryny.
Czosnek i cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.
Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj składniki.
Warzywa umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat frytek w piekarniku
Frytki w piekarniku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla dzieci. Frytki można upiec bez tłuszczu lub dodać do nich oliwę z oliwek lub masło klarowane. Smaczne frytki z piekarnika zawierają mniejszą ilość kalorii niż tradycyjne frytki smażone. Frytki można przygotowywać z ziemniaków lub z innych warzyw. Przepis na frytki w piekarniku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, czosnek, rozmaryn, cytryna, papryka ostra, papryka słodka, cebula, sól, oliwa z oliwek.
Jak zrobić frytki w piekarniku? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki. Umieść je w misce, dodaj sól, paprykę ostrą, słodką, rozmaryn oraz sok z cytryny. Czosnek i cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Wlej oliwę z oliwek i wymieszaj składniki. Warzywa umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.
Podsumowując pyszne frytki dietetyczne można podać jako dodatek do obiadu dla dzieci i dorosłych. Fit frytki zawierają o połowę mniej tłuszczu. Frytki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać przez jeden dzień. Najlepiej jednak smakują na ciepło.
Alergeny w frytkach w piekarniku
Lista alergenów dla frytek w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na frytki w piekarniku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- cytryna
Wartości odżywcze frytek w piekarniku
Frytki w piekarniku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Frytki zawierają mniejszą ilość tłuszczu i zawierają mniej kalorii. Frytki świetnie sprawdzą się w diecie osób walczących z nadmierną masą ciała.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.