Fornetti
- Ciasto francuskie (560 g)
- Jabłko (540 g)
- Cynamon (5 g)
- Cukier (20 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na fornetti krok po kroku
Jabłka umyj pokrój w niedużą kostkę
Dodaj do nich cynamon i wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwiń. Każdy płat potnij na 10 kwadratów.
Rozłóż zimne jabłka, po ok. 1 łyżce na kwadrat. Brzegi kwadratu posmaruj odrobiną zimnej wodą. Złóż na pół i brzegi mocno dociśnij.
W każdym ciastku wytnij delikatnie nożem jedno duże nacięcie, od górnego rogu, do przeciwległego dolnego rogu.
Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Sakiewki z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat fornetti
Fornetti to smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego, które wspaniale wyglądają, pysznie smakują i są bardzo proste do przygotowania, nawet w swojej własnej kuchni. Ten przepis robi się w 15 minut.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fornetti, by było smaczne i proste, to ten prosty przepis będzie doskonałym pomysłem. Ciastka fornetti kojarzą się z maleńkimi cukierniami, które to oferują właśnie te wypieki z ciasta francuskiego z przeróżnymi farszami. Można znaleźć takie, z jagodami, z jabłkami i budyniem, morelami, czy wiśniami, a nawet czekoladą. Ciasto francuskie pasuje to wielu różnych kompozycji smakowych, dlatego jest uniwersalne i nigdy się nie nudzi. Choć fornetti bez problemu można zakupić, to jednak najlepsze są te domowe ciastka. To dlatego, że można je napełnić ulubionym nadzieniem, które w łatwy sposób da się przygotować samodzielnie.
Przepis na fornetti to wspaniały pomysł na pyszne ciasteczka, które są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących kucharzy, gdyż do ich przygotowania nie potrzeba długiego doświadczenia kulinarnego. To ciastka na bazie ciasta francuskiego. Choć jest to jedno z najbardziej skomplikowanych baz deserowych, dzięki temu, że można dostać je z łatwością w każdym sklepie, zrobienie na jego bazie słodkich przekąsek jest proste. Dobrze jednak szukać ciasta o dobry składzie, choć jest to zadanie ciężkie, nie jest niemożliwe. Ciasto francuskie nie powinno zawierać zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na układ krwionośny.
To pyszne ciasto, do którego potrzebne są tylko owoce i arkusz ciasta francuskiego. Oczywiście spód można również przygotować własnoręcznie, jednak w wersji ekspresowej świetnie sprawdza się to gotowe, które dostępne jest w sklepach. To naprawdę dobre i bardzo szybkie ciasto. Jeśli chce się je nieco udoskonalić, można przygotować i posypać je kruszonką. Natomiast do przygotowania warstwy owocowej najlepiej wykorzystać świeże owoce, jeśli tylko są dostępne. Dzięki temu ciasto będzie miękkie, pełne smaku i naprawdę słodkie. Jednak nawet w czasie, gdy są one niedostępne, wciąż można przygotować ten wypiek. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz.
Alergeny w fornetti
Lista alergenów dla fornetti przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze fornetti
To ciastka, które zawierają dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Witaminy
(118g)
Składniki mineralne
(118g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.