Flaczki na rosole

Opublikowano: 12.07.2021 r., 14:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Flaczki na rosole podane w brązowej misce z pieczywem.
Flaczki na rosole
Flaczki na rosole to propozycja idealna dla wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. To danie bardzo aromatyczne i niezwykle sycące, a przy tym proste.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 65 min
394 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Flaki (1000 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Pietruszka - 1 duża szt (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na flaczki na rosole krok po kroku

W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż do zarumienienia.

Do dużego garnka włóż umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj obraną cebulę. Zalej 2l wody. Całość gotuj przez 15 minut.

Do garnka włóż flaki, dodaj ziele i liść laurowy. Całość gotuj przez 50 minut, do zmięknięcia flaków.

Zupę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.

Jak oceniasz przepis na flaczki na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat flaczków na rosole

Flaczki na rosole to tradycyjna zupa, która podbija serca wszystkich miłośników podrobów. Jest pełna smaku i aromatu, dlatego na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią nudy w kuchni. Choć jej nazwa może brzmieć złowrogo, to sama zupa jest naprawdę smaczna. Podana z pieczywem będzie idealnym wyborem na kolacje czy sycący obiad.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować flaki w rosole, które będą smaczne, a przy tym pełne aromatu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To receptura, która pozwoli ci przygotować wspaniałą zupę, która nigdy się nie nudzi. Można ją robić w ekspresowym tempie, a wszystkie składniki bez problemu da się znaleźć w każdym sklepie.

Przepis na flaczki wołowe w rosole to idealny sposób na bardzo sycący posiłek. Duża ilość mięsa sprawia, że zupa jest bogata w białko i tłuszcz. Jest również bardzo aromatyczna, dlatego tak wiele osób bardzo lubi jej smak.

Domowe flaczki smakują najlepiej, jednak wiele osób powstrzymuje się przed ich przygotowaniem ze względu na mylne przekonanie, że całość jest zbyt skomplikowana. W rzeczywistości gotowanie tej zupy jest niezwykle łatwe. Najpierw należy przygotować bulion warzywny, a potem ugotować w nim flaki. To danie tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

To zupa, którą można równie dobrze przygotować na rosole drobiowym, a także bulionie warzywnym. W wersji z dodatkiem kurczaka jest bardziej aromatyczna, ale również nieco cięższa. W tej opcji można również użyć mięsa z kurczaka, pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać z flakami. To coś dla prawdziwych fanów mięsnych potraw.

Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić flaki na rosole w sposób prosty, bez zbędnych komplikacji. Ta zupa w najprostszej wersji smakuje najlepiej. Nie potrzebuje wielu różnych przypraw, jednak warto zadbać o sporą dawkę pieprzu, gdyż im bardziej ostra i wyrazista, tym lepsza. Dowiesz się z niego również jakie mięso na flaki wołowe będzie najlepsze i jak przygotować je w sposób prosty, ale niezwykle pyszny.

Alergeny w flaczkach na rosole

Lista alergenów dla flaczków na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze flaczków na rosole

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa będzie zdrowym wyborem, jednak nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
93.92
394.46
Białko (g)
9.18
38.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
2.79
11.70
Węglowodany przyswajalne (g)
2.11
8.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
2.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
4.97
20.89
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
7.75
Tłuszcze nienasycone (g)
3.13
13.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
11.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.38
1.60
Tłuszcze trans (g)
0.11
0.46
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
89.71
376.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
55.26
232.08
Witamina B6 (mg)
0.04
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
1.02
4.29
Witamina C (mg)
2.29
9.61
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.52
2.17
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Ryboflawina (mg)
0.06
0.23
Niacyna (mg)
0.79
3.33
Foliany (µg (mcg))
10.62
44.62
Beta karoten (µg (mcg))
548.35
2303.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
81.23
341.16
Potas (mg)
116.49
489.27
Wapń (mg)
58.65
246.32
Fosfor (mg)
60.76
255.18
Magnez (mg)
13.68
57.44
Żelazo (mg)
0.55
2.30
Cynk (mg)
1.12
4.71
Miedź (mg)
0.07
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny flaczków na rosole 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania flaczków na rosole

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Flaki
1000 g
15.00
Za 900,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 1000 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1 duża szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
65.00