Flaczki na rosole
- Flaki (1000 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pietruszka - 1 duża szt (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na flaczki na rosole krok po kroku
W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż do zarumienienia.
Do dużego garnka włóż umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj obraną cebulę. Zalej 2l wody. Całość gotuj przez 15 minut.
Do garnka włóż flaki, dodaj ziele i liść laurowy. Całość gotuj przez 50 minut, do zmięknięcia flaków.
Zupę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
-
Flaki
-
Flaki wołowe
-
Flaczki wołowe
-
Flaczki z boczniaków
-
Flaczki
-
Lampredotto
-
Flaki z boczniaków
-
Flaczki z kani
-
Flaczki drobiowe
-
Flaki po zamojsku
-
Flaczki po zamojsku
-
Flaki drobiowe
-
Flaczki z żołądków
-
Zasmażka do flaków
-
Flaki z żołądków drobiowych
-
Zasmażka do flaczków
-
Flaczki z żołądków drobiowych
-
Flaki wieprzowe
-
Flaczki
Więcej informacji na temat flaczków na rosole
Flaczki na rosole to tradycyjna zupa, która podbija serca wszystkich miłośników podrobów. Jest pełna smaku i aromatu, dlatego na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią nudy w kuchni. Choć jej nazwa może brzmieć złowrogo, to sama zupa jest naprawdę smaczna. Podana z pieczywem będzie idealnym wyborem na kolacje czy sycący obiad.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować flaki w rosole, które będą smaczne, a przy tym pełne aromatu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To receptura, która pozwoli ci przygotować wspaniałą zupę, która nigdy się nie nudzi. Można ją robić w ekspresowym tempie, a wszystkie składniki bez problemu da się znaleźć w każdym sklepie.
Przepis na flaczki wołowe w rosole to idealny sposób na bardzo sycący posiłek. Duża ilość mięsa sprawia, że zupa jest bogata w białko i tłuszcz. Jest również bardzo aromatyczna, dlatego tak wiele osób bardzo lubi jej smak.
Domowe flaczki smakują najlepiej, jednak wiele osób powstrzymuje się przed ich przygotowaniem ze względu na mylne przekonanie, że całość jest zbyt skomplikowana. W rzeczywistości gotowanie tej zupy jest niezwykle łatwe. Najpierw należy przygotować bulion warzywny, a potem ugotować w nim flaki. To danie tak łatwe, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
To zupa, którą można równie dobrze przygotować na rosole drobiowym, a także bulionie warzywnym. W wersji z dodatkiem kurczaka jest bardziej aromatyczna, ale również nieco cięższa. W tej opcji można również użyć mięsa z kurczaka, pokroić je na mniejsze kawałki i wymieszać z flakami. To coś dla prawdziwych fanów mięsnych potraw.
Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić flaki na rosole w sposób prosty, bez zbędnych komplikacji. Ta zupa w najprostszej wersji smakuje najlepiej. Nie potrzebuje wielu różnych przypraw, jednak warto zadbać o sporą dawkę pieprzu, gdyż im bardziej ostra i wyrazista, tym lepsza. Dowiesz się z niego również jakie mięso na flaki wołowe będzie najlepsze i jak przygotować je w sposób prosty, ale niezwykle pyszny.
Alergeny w flaczkach na rosole
Lista alergenów dla flaczków na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze flaczków na rosole
Ta zupa będzie zdrowym wyborem, jednak nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.