Faworki puszyste
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Spirytus - 1 łyżka (20 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na faworki puszyste krok po kroku
Mąkę wsyp do miski i wymieszaj ze śmietaną.
Dodaj żółtka, spirytus, proszek do pieczenia i wymieszaj.
Całość wyłóż na stolnicę i rozwałkuj.
Pokrój ciasto na trójkąty i w każdym zrób niewielką dziurkę.
Przełóż jeden z końców ciasta przez dziurkę.
Olej mocno rozgrzej w garnku i smaż kolejno faworki.
Gdy faworki ostygną, posyp je cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Lane chrusty
-
Faworki
Więcej informacji na temat faworków puszyste
Faworki puszyste to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.
Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na faworki puszyste, które będą tak pyszne w smaku, jak tradycyjna wersja, będą bardziej puszyste niż kruche. Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, spirytus, proszek do pieczenia, cukier puder, śmietana i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.
Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.
Zatem, jak zrobić puszyste faworki?
W pierwszej kolejności wsyp mąkę do miski i dokładnie wymieszaj ze śmietaną.
Następnie wbij żółtka jaj, wlej spirytus, wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj. Całość wyłóż na stolnicę i rozwałkuj, delikatnie podsypuj mąką tak, aby ciasto nie przyklejało się.
Z ciasta wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.
W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.
Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.
Skoro już wiesz, jak zrobić najlepsze chruściki do kawy, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj dobre, domowe, smaczne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich.
Alergeny w faworkach puszyste
Lista alergenów dla faworków puszyste przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze faworków puszyste
Gotowe faworki połóż na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.