Faszerowane ziemniaki
- Ziemniaki późne (350 g)
- Ser żółty (50 g)
- Szynka wiejska (50 g)
- Pomidor (85 g)
- Papryka czerwona (170 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na faszerowane ziemniaki krok po kroku
Ziemniaki oczyść, umyj i ugotuj w mundurkach al dente. Następnie ziemniaki odcedź i wystudź. Po ostudzeniu przetnij wzdłuż na pół i delikatnie łyżeczką wydrąż środek.
W czasie, kiedy studzą się ziemniaki, przygotuj farsz. Wszystkie składniki oprócz sera, pokrój w kostkę i wymieszaj z wydrążonym z ziemniaków miąższem.
Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą połówkę faszeruj, a na koniec posyp obficie serem i polej olejem.
Piecz ok. 15 minut w 220 st. C.
Więcej informacji na temat faszerowanych ziemniaków
Faszerowane ziemniaki to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek lub przekąskę. Tak przygotowane ziemniaki pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.
Przepis na faszerowane ziemniaki to doskonały pomysł na smaczne danie na bazie ziemniaków, które nie ma sobie równych. Idealnie sprawdzi się na obiad. Możesz też przygotować je na kolację. To dobre rozwiązanie na co dzień. To idealna opcja dla osób, które zaczęły przygodę ze zdrową dietą i nie chcą żegnać się z ulubioną formą ziemniaków. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas. Ziemniaki, tak przyprawione, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je można, też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które muszą na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić faszerowane ziemniaki, by były pyszne i łatwe w przygotowaniu, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Te smaczne ziemniaczki możesz przygotować z dowolnym farszem, jednak ten przepisu jest niezwykle uniwersalny i po prostu najsmaczniejszy. Dzięki unikalnej mieszance przypraw smakuje naprawdę dobrze i sprawia, że ma się ochotę na większą porcję, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej. Te ziemniaki z piekarnika pasują do każdego dania. Ich smak jest bardzo uniwersalny i świetnie skomponuje się z mięsem rybą, czy tofu. Można więc eksperymentować i tworzyć z nimi przeróżne połączenia, tak, by się nam nie nudziły. Ziemniaki, które z niego powstają, są niesamowicie pyszne, a przy tym bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalny smak. Sprawdzą się świetnie w towarzystwie mięsa, ale i warzyw.
Alergeny w faszerowanych ziemniakach
Lista alergenów dla faszerowanych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze faszerowanych ziemniaków
To zdrowa opcja, która zawiera dużo witamin.
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.