Farsz na krokiety z mięsem
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Pieczarki (250 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (16 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Bulion drobiowy - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na farsz na krokiety z mięsem krok po kroku
Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przepuść przez praskę.
Smaż na oliwie z oliwek, aż pieczarki będą miękkie.
Do pieczarek dodaj mięso i smaż dalej. Dopraw.
Pod koniec smażenia wlej bulion na patelnie i całość duś około 5 minut pod przykryciem.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat farszu na krokiety z mięsem
Dobry farsz na krokiety z mięsem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek do posiłku, który idealnie sprawdzi się na obiad lub jako dodatek do świątecznej potrawy. Farsz mięsny z pieczarkami i cebulą jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Farsz mięsno – warzywny zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Nadzienie możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.
Jak zrobić farsz na krokiety z mięsem? Przygotowanie go jest bardzo proste. Na początku należy pokroić pieczarki i cebulę w kostkę, a czosnek przepuścić przez prasę. Całość podsmażamy na oliwie z oliwek, aż pieczarki będą miękkie. Następnie dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Doprawiamy przyprawami wskazanymi w przepisie. Pod koniec do mięsa wlewamy bulion drobiowy i całość dusimy około 5 minut pod przykryciem.
Przepis na farsz na krokiety z mięsem nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Składa się między innymi z pieczarek, która mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Są przede wszystkim składnikiem o niskiej wartości kalorycznej, a także należą do produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz za prawidłowy poziomu cukru. Pieczarki to również bogactwo witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich również witaminy C i D oraz związki, które mają działanie antynowotworowe oraz chronią nasze DNA przed uszkodzeniami.
Składniki na farsz mięsny posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Domowy i dobry dodatek to również doskonała propozycja jako danie na imprezę. Jak przygotować mięso do krokietów? Szczegół tkwi w bulionie, w którym duszone jest mięso. Dzięki niemu nie jest suche, tylko rozpływające się w ustach i aromatyczne. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczny farsz na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w farszu na krokiety z mięsem
Lista alergenów dla farszu na krokiety z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze farszu na krokiety z mięsem
Farsz mięsny jest przygotowany z mięsa drobiowego z dodatkiem oliwy z oliwek dlatego idealnie nadaje się dla osób z chorobami układu krążenia oraz podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.