Farsz do uszek z pieczarkami

Opublikowano: 03.10.2022 r., 12:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczarkowy farsz do uszek
Farsz do uszek z pieczarkami
Poznaj przepis na farsz do uszek z pieczarkami, idealny do wigilijnego, czerwonego barszczu.
Przygotowanie 30 min
3 kcal
Kcal w porcji
10 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 60 porcji
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na farsz do uszek z pieczarkami krok po kroku

Pieczarki dokładnie umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj pieczarki z cebulą, co jakiś czas mieszając. Dopraw.

Jak oceniasz przepis na farsz do uszek z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat farszu do uszek z pieczarkami

Uszka z grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które najczęściej przygotowywane jest z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Podaje się je podczas wigilijnej kolacji jako dodatek do czerwonego barszczu z buraków. Jednym z kluczowych elementów całego dania jest farsz do uszek, który odpowiada za ich smak i aromat, a także nadaje wyjątkowego charakteru całemu daniu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do uszek z pieczarkami, aby był naprawdę pyszny, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz dobry pomysł na nadzienie do uszek. Przepis na farsz do uszek z pieczarkami jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Aby przygotować smaczny, dobry farsz do uszek z pieczarkami potrzebujesz zaledwie kilku tanich i łatwo dostępnych produktów. Niezbędne składniki to pieczarki, cebula, olej do smażenia lub masło oraz przyprawy. Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Wystarczy dokładnie umyć, obrać i drobno pokroić pieczarki i podsmażyć je na patelni z cebulką i przyprawami. To wszystko! Farsz do uszek z pieczarkami jest gotowy. Możesz doprawić go według własnych preferencji. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, warto dodać czosnek, mieloną, ostrą paprykę lub papryczkę chilli. Oprócz pieczarek możesz też dodać inne grzyby, świeże lub suszone, na przykład borowiku lub podgrzybki. Dobrym pomysłem może być też dodanie kiszonej kapusty. Pamiętaj jednak, że grzyby i cebula są dość ciężkostrawne, dlatego, jeśli masz problemy z przewodem pokarmowym, uważaj na ich duże ilości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać bardzo prosty i szybki, a jednocześnie smaczny i uniwersalny sposób na to, jak zrobić farsz do uszek z pieczarkami do wigilijnego, czerwonego barszczu.

Alergeny w farszu do uszek z pieczarkami

Lista alergenów dla farszU do uszek z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze farszu do uszek z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki i cebula to produkty dość ciężkostrawne, dlatego w przypadku występowania problemów żołądkowo-jelitowych mogą być źle tolerowane.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kcal)
36.34
3.63
Białko (g)
2.73
0.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany (g)
4.20
0.42
Węglowodany przyswajalne (g)
3.11
0.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz (g)
1.62
0.16
Tłuszcze nasycone (g)
1.06
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.02
Cholesterol (mg)
3.52
0.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A (µg (mcg))
11.21
1.12
Witamina B6 (mg)
0.10
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.00
Witamina C (mg)
2.93
0.29
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.00
Retinol (µg (mcg))
11.00
1.10
Tiamina (mg)
0.07
0.01
Ryboflawina (mg)
0.33
0.03
Niacyna (mg)
2.98
0.30
Foliany (µg (mcg))
17.10
1.71
Beta karoten (µg (mcg))
2.75
0.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód (mg)
4.93
0.49
Potas (mg)
284.98
28.50
Wapń (mg)
5.79
0.58
Fosfor (mg)
75.64
7.56
Magnez (mg)
9.05
0.90
Żelazo (mg)
0.44
0.04
Cynk (mg)
0.46
0.05
Miedź (mg)
0.27
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do uszek z pieczarkami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do uszek z pieczarkami

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
13.00