Farsz do krokietów z kapustą i grzybami
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Suszone grzyby - 2 garści (80 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
Przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami krok po kroku
Kapustę kiszoną posiekaj i włóż do garnka.
Zalej wodą i dodaj przyprawy, gotuj do miękkości.
Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na około godzinę.
W tym czasie na oleju rzepakowym podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj ugotowaną kapustę i grzyby.
Przesmaż wszystko dokładnie mieszając.
Farsz do krokietów gotowy.
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Ciasto na krokiety
-
Krokiety ze szpinakiem
-
Krokiety ziemniaczane
-
Farsz do krokietów
-
Naleśniki na krokiety
-
Krokiety z kapustą
-
Krokiety na wigilię
-
Krokiety z mięsem i kapustą
-
Krokiety z grzybami
-
Krokiety z mięsem z rosołu
-
Krokiety z kurczakiem
-
Krokiety z mięsem i pieczarkami
-
Farsz do krokietów z mięsa
-
Krokiety
Więcej informacji na temat farszu do krokietów z kapustą i grzybami
Dzisiaj przedstawiam Ci prosty i sprawdzony przepis na farsz do krokietów z kapustą i grzybami. Niedługo święta, które zbliżają się wielkimi krokami dlatego każdy z nas powinien mieć przygotowane sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Jeśli jeszcze takich nie masz przychodzę z pomocą. U mnie co roku farsz do krokietów z kapustą i grzybami jest pyszne, używam go nie tylko do domowych krokietów ale także do pierogów. Farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, suszone grzyby lub świeże jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.
Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie do miękkości. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna. Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.
Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.
W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne jest gotowy.
Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre. Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Skoro już wiesz jak zrobić farsz do krokietów z kapustą i grzybami, spróbuj sam.
Alergeny w farszu do krokietów z kapustą i grzybami
Lista alergenów dla farszu do krokietów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do krokietów z kapustą i grzybami
Wartości odżywcze farszu do krokietów z kapustą i grzybami
Postaw na domowe krokiety i pierogi w tym roku. Przepis na farsz możesz wykorzystać do obu potraw.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.