Przepis na farsz do babeczek wytrawnych krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Kurki umyj, osusz i usmaż na rozgrzanym oleju.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Kurki posól i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu aż staną się miękkie.

Następnie do kurek dodaj pokrojoną cebulę i smaż jeszcze chwilę.

Zawartość patelni przełóż do miseczki i pozostaw do ostudzenia.

Pietruszkę posiekaj a ser fetę pokrój na mniejsze kawałki.

Do przestygniętych grzybów dodaj pietruszkę, ser fetę oraz parmezan.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowy farsz nałóż do upieczonych spodów tarteletek i piecz je chwilę w nagrzanym piekarniku.

Farsz do babeczek wytrawnych podany w tartaletkach.
Farsz do babeczek wytrawnych
Koszt przygotowania dania
27.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
781 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Farsz do babeczek wytrawnych - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o farszu do babeczek wytrawnych

Farsz do babeczek wytrawnych to doskonały pomysł na nadzienie do babeczek, które możesz podać jako przystawki podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Babeczki w wersji wytrawnej doskonale smakują na zimno i bez obawy możesz zabrać je ze sobą do pracy. Przepis na farsz do babeczek wytrawnych jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać dobry farsz, niezbędne będą następujące składniki: kurki świeże, olej rzepakowy, cebula, natka pietruszki, parmezan, feta oraz sól i pieprz.

Jak zrobić farsz do babeczek wytrawnych? Kurki umyj, osusz i usmaż na rozgrzanym oleju. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Kurki posól i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, do momentu aż staną się miękkie. Następnie do kurek dodaj pokrojoną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Zawartość patelni przełóż do miseczki i pozostaw do ostudzenia. Pietruszkę posiekaj a ser fetę pokrój na mniejsze kawałki. Do przestygniętych grzybów dodaj pietruszkę, ser fetę oraz parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż do upieczonych spodów tarteletek i piecz je chwilę w nagrzanym piekarniku.

Cebula to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą fosforu, magnezu i krzemu. Krzem jest podstawowym budulcem tkanki łącznej naszego organizmu. Jest on niezbędny do syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego oraz elastyny. Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, który odpowiada za prawidłową perystaltykę naszych jelit. Błonnik zapobiega zaparciom oraz pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Podsumowując prosty przepis na pyszny farsz do babeczek wytrawnych stanowi doskonałą propozycją na wypełnienie przystawek, które możesz podać podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Farsz stanowi dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które jest łatwoprzyswajalne. Dodatkowo wykorzystanie natki pietruszki sprawia, że farsz bogaty jest w witaminę C – odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wartości odżywcze farszu do babeczek wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
142.10 kcal
781.54 kcal
Białko
6.65 g
36.59 g

Węglowodany w farszu do babeczek wytrawnych

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
6.33 g
34.82 g
Węglowodany przyswajalne
4.36 g
23.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.97 g
10.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
10.32 g
56.77 g

Witaminy w przepisie na farsz do babeczek wytrawnych

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina B6
0.15 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.95 µg (mcg)
10.73 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.79 mg
9.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.40 µg (mcg)
117.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na farsz do babeczek wytrawnych

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
342.97 mg
1886.35 mg
Potas
267.52 mg
1471.37 mg
Wapń
211.35 mg
1162.45 mg
Fosfor
154.65 mg
850.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.23 mg
94.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.82 mg
9.98 mg
Cynk
1.19 mg
6.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do babeczek wytrawnych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w farszu do babeczek wytrawnych

Lista alergenów dla farszu do babeczek wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Ser Feta

Cena przygotowania farszu do babeczek wytrawnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ser parmezan
40 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Ser Feta
125 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 125 g
Koszt składników
60.50
Jak oceniasz przepis na farsz do babeczek wytrawnych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób