Dorada z piekarnika
- Dorada tusza (500 g)
- Cytryna - 1 średnia sztuka (100 g)
- Masło (30 g)
- Natka pietruszki (10 g)
Przepis na dorada z piekarnika krok po kroku
Rybę oczyść dokładnie.
Dopraw solą i pieprzem.
Cytrynę pokrój w plastry.
Posiekaj natkę pietruszki.
Do środka cytryny włóż plastry cytryny, natkę pietruszki oraz kawałki masła.
Rybę umieść w naczyniu do zapiekania.
Na wierzch ryby wyłóż jeszcze wiórki masła.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Rybę podawaj w całości na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat dorady z piekarnika
Dorada z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podać można ją także podczas imprezy ze znajomymi. Dorada idealnie sprawdzi się także smażona na patelni lub pieczona na grillu. Doradę podać najlepiej z dodatkiem świeżych lub pieczonych warzyw. Przepis na doradę z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dorada, cytryna, masło klarowane, natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak zrobić doradę z piekarnika? Rybę oczyść dokładnie. Dopraw solą i pieprzem. Cytrynę pokrój w plastry. Posiekaj natkę pietruszki. Do środka cytryny włóż plastry cytryny, natkę pietruszki oraz kawałki masła. Rybę umieść w naczyniu do zapiekania. Na wierzch ryby wyłóż jeszcze wiórki masła. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Rybę podawaj w całości na dużym talerzu.
Dorada to ryba o białym mięsie. Zawiera małą ilość tłuszczu i jest świetnym źródłem białka w diecie. Idealnie sprawdzi się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Ryba jest także dobrym wyborem dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując pieczona ryba to idealny lekki obiad na ciepłe dni. Smaczna ryba to dobra propozycja na obiad także dla dzieci. Doradę podać można w sosie kurkowym lub porowym. Ryba jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Wiesz już jak przyrządzić doradę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji.
Alergeny w doradzie z piekarnika
Lista alergenów dla dorady z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- dorada tusza
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze dorady z piekarnika
Dorada z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba jest niskokaloryczna i doskonale sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej oraz tych dbających o wagę. Ryba zawiera kwasy omega 3.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.