Domowa nutella fit
- Orzechy laskowe - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
Przepis na domową nutellę fit krok po kroku
Orzechy laskowe praż na suchej patelni.
Przełóż orzechy na bawełnianą ściereczkę i pocieraj, w ten sposób odejdzie skórka.
Mleko przełóż do garnka, dodaj kakao i wymieszaj.
Wszystkie składniki przełóż do kielicha miksera, całość zmiksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Więcej informacji na temat domowej nutelli fit
Masz ochotę na coś słodkiego, ale zwracasz uwagę na zawartość cukru i liczysz kalorie? Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na domową nutellę fit. Krem czekoladowo - orzechowy, jest uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Tradycyjna wersja zawiera w swoim składzie dużo cukru, barwniki, konserwanty oraz bardzo często olej kokosowy lub palmowy. Obydwa te oleje, mają niekorzystne działanie na nasz organizm. Olej kokosowy jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, których powinniśmy unikać w naszej codziennej diecie. Wbrew pozorom nie jest on zdrowy, jak uważano jeszcze kilka lat temu, a nawet nadano mu etykietę „superfood”. Dzisiaj wiemy, że nie jest to najlepszy wybór, ponieważ podnosi stężenie tak zwanego złego cholesterolu, czyli frakcję LDL, dlatego warto go unikać. Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić domową fit nutellę, która jest maksymalnie orzechowa i czekoladowa, a dodatkowo nie zawiera niekorzystnych dla naszego zdrowia składników. Domowy krem czekoladowy to świetny pomysł na dodatek np. do naleśników. Fit nutella nie dosyć, że jest zdrowa to dodatkowo pyszna i prosta w przygotowaniu. Będziemy potrzebować jedynie orzechów laskowych, odrobinę masła, zamiast powszechnie dodawanego oleju kokosowego, szklankę mleka, który śmiało możesz zastąpić napojem roślinnym, kakao oraz miód jako słodzik. Teraz wystarczy, że podprażysz orzechy laskowe na suchej patelni, a następnie położysz je na bawełnianej ściereczce i zaczniesz pocierać. W ten sposób od orzechów odejdzie brązowa skórka, która nadaje goryczy. Jeśli całość nie zejdzie, nie przejmuj się, dodatkowej słodyczy nada miód. Tak przygotowane orzechy przełóż do blendera, dodaj mleko, kakao i miód, a całość wymieszaj. Miksuj do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. Jak widzisz, domowy krem jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, możesz zrobić jednorazowo większą porcję i przechowywać go w słoiku. Będzie to zdecydowanie lepszy wybór niż wersja kupna, ponieważ mamy 100% pewność, jaki jest jego skład, śmiało możesz podawać taki krem dzieciom. Domowa nutella fit będzie dobra do gofrów do naleśników, ale także jako słodki dodatek np. do owsianki z owocami.
Alergeny w domowej nutelli fit
Lista alergenów dla domowej nutelli fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
Wartości odżywcze domowej nutelli fit
Wybierz domową nutellę wolną od barwników, konserwantów i oleju kokosowego.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.