Domowa lasagne

Opublikowano: 28.09.2024 r., 19:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Warstwowa zapiekanka włoska
Domowa lasagne
Lasagne to typowo włoskie danie, które z moim przepisem przygotujesz w swoim domu. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak prosta jest w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
279 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (400 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (10 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (120 g)
  • Seler naciowy - 2 łodygi (60 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Makaron do lasagne (300 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na domową lasagne krok po kroku

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj mielone mięso i smaż, aż zmieni kolor na brązowy.

Dodaj startą marchewkę i drobno pokrojony seler, smaż przez kilka minut, wlej pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem.

Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje.

W osobnym rondelku rozpuść masło na małym ogniu.

Dodaj mąkę i mieszaj energicznie. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos beszamelowy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu mięsnego. Ułóż warstwę makaronu lasagne.

Na makaronie rozprowadź warstwę sosu mięsnego, a następnie warstwę sosu beszamelowego.

Dodaj ser mozzarella.

Układaj kolejne warstwy mięsa i makaronu.

Na końcu dodaj sos beszamelowy i parmezan.

Upiecz całość przez 25 minut w piekarniku 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na domową lasagne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat domowej lasagne

Domowa lasagne to sprawdzony przepis na obiad dla wszystkich domowników. Danie to również idealnie sprawdzi się, jeśli spodziewasz się gości.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na domową lasagnę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: specjalny makaron, który dostanie z łatwością w każdym większym supermarkecie, ser taki jak mozzarella, parmezan, mleko mięso mielone, pomidory z puszki najlepiej krojony, odrobina koncentratu pomidorowego.

Zatem, jak zrobić lasagne w piekarniku?

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj mielone mięso i smaż, aż zmieni kolor na brązowy. Dodaj startą marchewkę i drobno pokrojony seler, smaż przez kilka minut, wlej pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. W osobnym rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos beszamelowy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu mięsnego.

Ułóż warstwę makaronu lasagne. Na makaronie rozprowadź warstwę sosu mięsnego, a następnie warstwę sosu beszamelowego. Dodaj ser mozzarella. Układaj kolejne warstwy mięsa i makaronu. Na końcu dodaj sos beszamelowy i parmezan. Upiecz całość przez 25 minut w piekarniku 180 stopni.

Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest moja domowa lasagne, dlatego koniecznie zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki i przygotują na obiad.

Domowa lasagne jest zdecydowanie najlepsza. Przekonaj się, jaka jest smaczna, a przepis prosty.

Alergeny w domowej lasagne

Lista alergenów dla domowej lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • makaron do lasagne

Wartości odżywcze domowej lasagne

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
186.22
279.33
Białko (g)
9.95
14.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
14.36
21.53
Węglowodany przyswajalne (g)
12.49
18.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
2.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.06
15.09
Tłuszcze nasycone (g)
5.86
8.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.20
6.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.49
5.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.27
46.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
89.27
133.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.66
3.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.53
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.55
65.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.38
Ryboflawina (mg)
0.16
0.25
Niacyna (mg)
2.36
3.54
Foliany (µg (mcg))
17.22
25.84
Beta karoten (µg (mcg))
461.85
692.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, makaron do lasagne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
147.48
221.22
Potas (mg)
236.62
354.93
Wapń (mg)
133.83
200.75
Fosfor (mg)
164.41
246.62
Magnez (mg)
28.71
43.06
Żelazo (mg)
1.06
1.59
Cynk (mg)
1.30
1.95
Miedź (mg)
0.11
0.16
Mangan (mg)
0.34
0.51
Brak danych dla: cebula, marchewka, mleko 3,2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowej lasagne 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowej lasagne

Koszt składników
78.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
400 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czosnek
10 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
120 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler naciowy
60 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Makaron do lasagne
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
78.80