Domowa lasagne
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (400 g)
- Czosnek - 3 ząbki (10 g)
- Marchewka - 1 sztuka (120 g)
- Seler naciowy - 2 łodygi (60 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Makaron do lasagne (300 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
Przepis na domową lasagne krok po kroku
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj mielone mięso i smaż, aż zmieni kolor na brązowy.
Dodaj startą marchewkę i drobno pokrojony seler, smaż przez kilka minut, wlej pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
W osobnym rondelku rozpuść masło na małym ogniu.
Dodaj mąkę i mieszaj energicznie. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos beszamelowy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu mięsnego. Ułóż warstwę makaronu lasagne.
Na makaronie rozprowadź warstwę sosu mięsnego, a następnie warstwę sosu beszamelowego.
Dodaj ser mozzarella.
Układaj kolejne warstwy mięsa i makaronu.
Na końcu dodaj sos beszamelowy i parmezan.
Upiecz całość przez 25 minut w piekarniku 180 st. C.
-
Lasagne
-
Lasagne ze szpinakiem
-
Lasagne bolognese
-
Lasagne wegetariańska
-
Sos beszamelowy do lasagne
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z bakłażanami
-
Lasagne z cukinii
-
Lazania z mięsem mielonym
-
Lasagne warzywna
-
Lazania z cukinii
-
Wegańska lasagne
-
Lasagne z cukinią
-
Lazania z sosem beszamelowym
-
Lasagne ze szpinakiem i mięsem
-
Lasagne z bakłażanem
-
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Lasagne
Więcej informacji na temat domowej lasagne
Domowa lasagne to sprawdzony przepis na obiad dla wszystkich domowników. Danie to również idealnie sprawdzi się, jeśli spodziewasz się gości.
Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na domową lasagnę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: specjalny makaron, który dostanie z łatwością w każdym większym supermarkecie, ser taki jak mozzarella, parmezan, mleko mięso mielone, pomidory z puszki najlepiej krojony, odrobina koncentratu pomidorowego.
Zatem, jak zrobić lasagne w piekarniku?
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie dodaj mielone mięso i smaż, aż zmieni kolor na brązowy. Dodaj startą marchewkę i drobno pokrojony seler, smaż przez kilka minut, wlej pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. W osobnym rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos beszamelowy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź cienką warstwę sosu mięsnego.
Ułóż warstwę makaronu lasagne. Na makaronie rozprowadź warstwę sosu mięsnego, a następnie warstwę sosu beszamelowego. Dodaj ser mozzarella. Układaj kolejne warstwy mięsa i makaronu. Na końcu dodaj sos beszamelowy i parmezan. Upiecz całość przez 25 minut w piekarniku 180 stopni.
Sam widzisz, jak prosta w przygotowaniu jest moja domowa lasagne, dlatego koniecznie zaopatrz się we wszystkie potrzebne składniki i przygotują na obiad.
Domowa lasagne jest zdecydowanie najlepsza. Przekonaj się, jaka jest smaczna, a przepis prosty.
Alergeny w domowej lasagne
Lista alergenów dla domowej lasagne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- makaron do lasagne
Wartości odżywcze domowej lasagne
Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.