Deser z pomarańczami

Opublikowano: 11.06.2023 r., 14:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
W tle pomarańcze do przygotowania deseru z pomarańczami.
Deser z pomarańczami
Deser z pomarańczami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na zimno. Deser możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
293 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomarańcza - 2 średniej wielkości sztuki (500 g)
  • Cukier puder - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki, schłodzona (125 g)
  • Serek homogenizowany (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, pucharki

Przepis na deser z pomarańczami krok po kroku

Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj do niej po jednej łyżce cukru pudru, ciągle miksując.

Pomarańcze wyszoruj, obierz. Z jednej z nich wyciśnij sok, drugą pozbaw błonek i podziel na mniejsze kawałki.

Do ubitej piany dodaj serek homogenizowany oraz sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Mus przełóż do pucharków i udekoruj go kawałkami pomarańczy.

Gotowy deser wstaw do lodówki i podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na deser z pomarańczami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat deseru z pomarańczami

Deser z pomarańczami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na zimno. Pyszny, domowy deser warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na deser z pomarańczami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomarańcza, cukier puder, śmietanka 30% oraz serek homogenizowany. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić deser z pomarańczami? Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj do niej po jednej łyżce cukru pudru, ciągle miksując. Pomarańcze wyszoruj, obierz. Z jednej z nich wyciśnij sok, drugą pozbaw błonek i podziel na mniejsze kawałki. Do ubitej piany dodaj serek homogenizowany oraz sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszaj. Mus przełóż do pucharków i udekoruj go kawałkami pomarańczy. Gotowy deser wstaw do lodówki i podawaj na zimno.

Pomarańcze najczęściej spożywamy pod postacią soku pomarańczowego. Pomarańcza jest dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym antyoksydantem. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz wspomaga organizm w walce z przeziębieniem. Witamina C jest także prekursorem do syntezy kolagenu w naszym ciele. Skórka z pomarańczy zawiera olejki eteryczne. Dzięki temu świetnie nadaje się do aromatyzowania ciast i deserów.

Śmietana kremowa 30% jest produktem, który w swoim składzie zawiera aż 30% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest rów nie produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej również witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.

Podsumowując smaczny deser pomarańczowy to propozycja na przekąskę na zimno. Szybki w przygotowaniu deser jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Deser z pomarańczami warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w deserze z pomarańczami

Lista alergenów dla deseru z pomarańczami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Serek homogenizowany

Wartości odżywcze deseru z pomarańczami

na 100g gotowej potrawy

Deser z pomarańczami to doskonała propozycja na przekąskę na zimno. Pomarańcze stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
117.27
293.18
Białko (g)
3.53
8.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.67
31.68
Węglowodany przyswajalne (g)
11.57
28.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.13
15.33
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
13.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.85
2.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
14.86
37.15
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z pomarańczami 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z pomarańczami

Koszt składników
17.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
500 g
2 średniej wielkości sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 500 g
Cukier puder
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki, schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Serek homogenizowany
400 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
7.47
Za 400 g
Koszt składników
17.40