Deser z arbuza
- Arbuz - 1 średnia sztuka (2000 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na deser z arbuza krok po kroku
W garnuszku zagotuj pół szklanki wody z cukrem, zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia.
Miąższ arbuza wydrąż, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
Następnie do arbuza dodaj 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Składniki zblenduj na jednolitą masę.
Do arbuza dodaj wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj.
Mus z arbuza przelej do płaskiego pojemnika plastikowego i wstaw do zamrażarki za 3-4 godziny.
Co 30 minut masę z arbuza przemieszaj widelcem, aby nie powstała bryła lodu.
Gotowy sorbet podawaj bezpośrednio przed spożyciem, np. w pucharkach lub miseczkach.
Więcej informacji na temat deseru z arbuza
Deser z arbuza to doskonały pomysł na smaczny granitę. Najlepszy deser z dodatkiem arbuza jest bardzo orzeźwiający, dlatego warto przygotować go w sezonie letnim. Granitę z arbuza można podać jako deser podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na deser z arbuza jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: arbuz, cukier, sok z cytryny oraz mięta świeża.
A jak zrobić deser z arbuza? W garnuszku zagotuj pół szklanki wody z cukrem, zdejmij z palnika i pozostaw do przestudzenia. Miąższ arbuza wydrąż, podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Następnie do arbuza dodaj 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka listków świeżej mięty. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Do arbuza dodaj wodę z cukrem i dokładnie wymieszaj. Mus z arbuza przelej do płaskiego pojemnika plastikowego i wstaw do zamrażarki za 3-4 godziny. Co 30 minut masę z arbuza przemieszaj widelcem, aby nie powstała bryła lodu. Gotowy sorbet podawaj bezpośrednio przed spożyciem, np. w pucharkach lub miseczkach.
Arbuz to popularny szczególnie latem owoc o dużych gabarytach najczęściej z zieloną skórką i czerwonym miąższem. Arbuz w ponad 90% składa się z wody. Arbuz bogaty jest w cytrulinę, która ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne. Arbuz zawiera sporą ilość naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Zawiera niewielką ilość kalorii i świetnie nawadnia. Arbuz zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi dietetyczny deser z arbuza. Pyszny deser jest bardzo orzeźwiający, dlatego warto przygotować go latem. Smaczny deser jest dobry do spożycia po dokładnym zmrożeniu - jednak co jakiś czas należy go przemieszać, aby nie powstała bryła lodu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis jest bardzo prosty, jednak czasochłonny.
Alergeny w deserze z arbuza
Lista alergenów dla deseru z arbuza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z arbuza
Wartości odżywcze deseru z arbuza
Deser z arbuza to doskonała propozycja na orzeźwiający posiłek. Arbuz to owoc, który w większości składa się z wody, dlatego jest produktem niskokalorycznym.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.