Daube

Opublikowano: 24.11.2021 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuska daube na patelni
Daube
Daube to tradycyjne danie kuchni francuskiej pochodzące z regionu Prowansji. Pyszny wołowy gulasz jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny, a także przyjaciół.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 230 min
457 kcal
Kcal w porcji
565 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Udziec wołowy (1200 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (250 g)
  • Oliwki czarne (300 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Natka pietruszki - 1 duży pęczek (40 g)
  • Wino czerwone wytrawne (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, lawenda, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, brytfanna

Przepis na daube krok po kroku

Wołowinę pokrój w dużą kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Obierz i pokrój w talarki marchew.

Pokrój w kostkę boczek wieprzowy.

W brytfance umieść mięso, cebulę marchew, oliwki, boczek i przyprawy w gazie.

Wlej wino czerwone i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie do brytfanki wlej bulion warzywny.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut.

Następnie zmniejsz temperaturę i piecz 3 godziny w 155 stopniach.

Gotowe danie dopraw solą, posyp posiekaną natką pietruszki z czosnkiem i skórką cytryny.

Jak oceniasz przepis na daube
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat daube

Daube to pyszne danie pochodzące z Francji z regionu Prowansji. Wołowna duszona w czerwonym winie i warzywach. Daube to danie przygotowywane w specjalnym naczyniu o nazwie Daubière, jest ono skonstruowane do gotowania kondensacyjnego co zapobiega uciekaniu pary z naczynia i pozwala na uzyskanie wilgotnego mięsa. Przepis na daube jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia wspaniałego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, marchew, cebula, pomidory w puszce, boczek wieprzowy, bulion warzywny, czarne oliwki, czosnek, natka pietruszki, skórka z cytryny, sól, pieprz, tymianek, lawenda, liść laurowy, ziele angielskie, oliwa z oliwek.

Jak zrobić daube? Wołowinę pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz i pokrój w talarki marchew. Pokrój w kostkę boczek wieprzowy. W brytfance umieść mięso, cebulę marchew, oliwki, boczek i przyprawy w gazie, nie używaj soli do pieczenia. Danie dopraw solą dopiero, gdy będzie gotowe. Wlej wino czerwone i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do brytfanki wlej bulion warzywny. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę i piecz 3 godziny w 155 stopniach. Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki z czosnkiem i skórką cytryny.

Mięso wołowe jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest drogim mięsem, dość ciężkim w prawidłowej obróbce termicznej. Pamiętaj, aby wybierać wołowinę dobrej jakości najlepiej sezonowaną, wtedy możesz mieć pewność, że mięso będzie miękkie. Do gulaszu można użyć twardszego kawałka mięsa, który zmięknie podczas długiego czasu gotowania w niskiej temperaturze. Dodatkowo dobrym sposobem na miękkie mięso jest marynowanie w winie lub owocach cytrusowych. Mięso wołowe jest doskonałym źródłem żelaza, które odpowiada za prawidłowy transport tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszny pieczony gulasz to doskonała propozycja na wykwintną kolację. Danie doskonale sprawdzi się podczas świątecznych obiadów. Danie nabiera smaku podczas odgrzewania, w niektórych przepisach gotuje się etapami osobno mięso, następnie dodaje do niego warzywa i dalej gotuje, tak aby smaki dokładnie się przeszły.

Alergeny w daube

Lista alergenów dla daube przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

W przepisie na daube nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • lawenda, skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze daube

na 100g gotowej potrawy

Daube to danie zawierające sporą ilość białka zwierzęcego. Danie zawiera także sporo składników mineralnych i witamin. Duszone mięso jest zdrowsze niż smażona wersja.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(565g)
Energia (kcal)
80.90
457.10
Białko (g)
6.04
34.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(565g)
Węglowodany (g)
3.77
21.32
Węglowodany przyswajalne (g)
3.13
17.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
3.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(565g)
Tłuszcz (g)
3.85
21.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.68
9.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.17
12.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.74
9.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
2.44
Cholesterol (mg)
20.80
117.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(565g)
Witamina A (µg (mcg))
54.13
305.82
Witamina B6 (mg)
0.17
0.95
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.78
Witamina C (mg)
3.25
18.35
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
2.09
Retinol (µg (mcg))
0.48
2.73
Tiamina (mg)
0.07
0.39
Ryboflawina (mg)
0.09
0.54
Niacyna (mg)
2.54
14.33
Foliany (µg (mcg))
7.98
45.06
Beta karoten (µg (mcg))
539.98
3050.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(565g)
Sód (mg)
263.91
1491.08
Potas (mg)
177.10
1000.63
Wapń (mg)
18.17
102.64
Fosfor (mg)
71.76
405.45
Magnez (mg)
12.12
68.47
Żelazo (mg)
0.83
4.70
Cynk (mg)
0.77
4.35
Miedź (mg)
0.08
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny daube 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania daube

Koszt składników
171.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1200 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
55.20
Za 1200 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
250 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 250 g
Oliwki czarne
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Natka pietruszki
40 g
1 duży pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Wino czerwone wytrawne
400 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
11.43
Za 400 g
Koszt składników
171.60