Dal z soczewicy
- Soczewica żółta - 1 szklanka (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (10 g)
- Pomidor - 2 sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Imbir korzeń - kawałek (20 g)
Przepis na dal z soczewicy krok po kroku
Dodatkowo przygotuj litr wody w garnku.
Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
W garnku zagotuj wodę i dodaj soczewicę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka.
W międzyczasie, w osobnym garnku na średnim ogniu, rozgrzej olej lub ghee. Dodaj ziarna kminu rzymskiego i smaż je przez kilka sekund, aż zaczną pachnieć.
Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir do garnka. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
Dodaj posiekane pomidory. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną i zmiękną.
Wsyp do garnka wszystkie przyprawy: kurkumę, mielony kumin, mieloną kolendrę, garam masalę i sól. Dobrze wymieszaj.
Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj ją do garnka z sosem przyprawowym. Odcedź nadmiar wody.
Gotuj całość przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aby smaki się połączyły.
Całość posyp posiekanym kolendrą.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat dal z soczewicy
Dal z soczewicy to pyszny domowy pomysł na obiad z inspiracją kuchni indyjskiej.
Ten tradycyjny, indyjski dal przygotujesz w szybki i prosty sposób, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis. Do jego przygotowania przydadzą ci się takie składniki jak soczewica, u mnie jest to żółta soczewica, jeśli jednak chcesz, możesz skorzystać z czerwonej soczewicy, nie będzie miało to większego znaczenia dodatkowo woda, olej rzepakowy lub masło ghee, cebula, czosnek, imbir, pomidory i co najważniejsze aromatyczne przyprawy.
Zatem, jak zrobić dal z soczewicy?
Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą, aż woda będzie przejrzysta. Następnie odstaw ją na bok. W garnku umieść 3 szklanki wody i dodaj soczewicę. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż soczewica będzie miękka i dobrze ugotowana.
W międzyczasie, w osobnym garnku na średnim ogniu, rozgrzej olej lub ghee. Dodaj ziarna kminu rzymskiego i smaż je przez kilka sekund, aż zaczną pachnieć. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir do garnka. Smaż, aż cebula będzie miękka i lekko złocista. Dodaj posiekane pomidory i ewentualnie zielone chili. Kontynuuj smażenie przez kilka minut, aż pomidory się rozpadną i zmiękną. Wsyp do garnka wszystkie przyprawy: kurkumę, mielony kumin, mieloną kolendrę, garam masalę i sól. Dobrze wymieszaj.
Gdy soczewica będzie gotowa, dodaj ją do garnka z sosem przyprawowym. Staraj się odcedzić nadmiar wody, ale pozostaw niewielką ilość, aby utworzyć gładki sos.
Gotuj całość przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aby smaki się połączyły.
Sam widzisz jak prosty jest to przepis na dal z soczewicy, dlatego koniecznie zapamiętaj ten przepis i przygotuj go na obiad dla całej rodziny. Indyjski Dal możesz podawać z ryżem lub z pieczywem naan.
Alergeny w dal z soczewicy
Lista alergenów dla dal z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dal z soczewicy
Wartości odżywcze dal z soczewicy
Dal możesz przygotować z dowolnego rodzaju soczewicy.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.