Czerwona pasta curry

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czerwona pasta curry w możdzieżu na tle przypraw i ziół.
Czerwona pasta curry
Czerwona pasta curry jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ma wspaniały, bardzo aromatyczny smak, dzięki czemu ożywi każde, nawet najnudniejsze danie.
Przygotowanie 20 min
838 kcal
Kcal w porcji
1045 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Trawa cytrynowa (320 g)
  • Cebula (200 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (35 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Limonka (170 g)
  • Kolendra nasiona (30 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, kolendra nasiona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na czerwoną pastę curry krok po kroku

Na suchej patelni podpraż kumin i kolendrę, aż zaczną mocno pachnieć.

Trawę cytrynową pokrój w paski, z papryk wyjmij gniazda nasienne. Czosnek i imbir obierz. Z limonki wyciśnij sok.

Do kielicha blendera wrzuć trawę cytrynową, przekrojone na cztery cebule, czosnek, imbir w plastrach, pokrojoną słodką paprykę, chili. Dodaj również łyżeczkę soli, olej, przyprawy i paprykę.

Zmiksuj na gładką pastę.

Jak oceniasz przepis na czerwoną pastę curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,3% osób

Więcej informacji na temat czerwonej pasty curry

Czerwona pasta curry jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Ma wspaniały, bardzo aromatyczny smak, dzięki czemu ożywi każde, nawet najnudniejsze danie.

Przepis na czerwoną pastę curry to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które szukają sposobu na wzbogacenie swoich codziennych dań. Ma niezwykły smak, który zdecydowanie ożywia większość dań. Będzie doskonałym dodatek do zup i sosów. Jeśli kochasz egzotyczne dania, koniecznie sięgnij po ten pyszny przepis. Dowiesz się z niego, w jaki sposób przygotować naprawdę najlepszy dodatek. Czerwona pasta curry jest pikantniejszą odmianą zawierającą 21% ostrej papryki chilli (łagodniejszą wersją jest zielona). Używa się jej jako bazy głównie do sosów. To jedna z najpopularniejszych past używanych w kuchni orientalnej do przygotowania dań typu curry. Tak przygotowaną pastę możesz dodawać do dań w wybranej przez siebie ilości. A to pozwala budować ostrość i smak danego dania. Pastę możesz przechowywać w słoiczku w lodówce. Idealnie nadaje się również do mrożenia. Dzięki czemu można skorzystać z niej wiele razy. Jest tak dobra, że najlepiej od razu przygotować ją w dużej ilości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić czerwoną pastę curry, by była smaczna, prosta i szybka, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Dowiesz się z niego, jak się robi pastę do curry samodzielnie w domu. W dodatku wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w większym sklepie. Przyprawy, które są potrzebne do przygotowania pasty, możesz też podmieniać. Choć warto jednak postępować zgodnie z przepisem, by domowa pasta miała jak najlepszy smak. Jednym z głównych składników tej pasty jest czerwona papryczka chili. To dodatek, który w kuchni polskiej nie gości zbyt często. Nie jest to tradycyjne warzywo, czy przyprawa, jednak warto się do niej przekonać. Papryczka nie tylko doskonale podkreśla smak wszystkiego, do czego jest dodana. To również bardzo zdrowa przyprawa. Kapsaicyna, którą zawiera, wykazuje właściwości rozgrzewające i rozszerzające naczynia krwionośne, dlatego wspomaga pracę układu krążenia.

Alergeny w czerwonej paście curry

Lista alergenów dla czerwonej pasty curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na czerwoną pastę curry

Wartości odżywcze czerwonej pasty curry

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, zawiera dużo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1045g)
Energia (kcal)
80.22
838.30
Białko (g)
1.71
17.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1045g)
Węglowodany (g)
15.45
161.47
Węglowodany przyswajalne (g)
12.88
134.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1045g)
Tłuszcz (g)
2.72
28.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.36
3.79
Tłuszcze nienasycone (g)
2.36
24.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.68
17.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
7.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kolendra nasiona.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1045g)
Witamina A (µg (mcg))
37.99
397.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
1.81
Brak danych dla: kolendra nasiona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
42.59
445.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
7.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
39.33
410.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
397.00
4148.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1045g)
Sód (mg)
5.64
58.95
Potas (mg)
373.06
3898.50
Wapń (mg)
57.30
598.80
Fosfor (mg)
62.95
657.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.98
365.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.29
34.38
Cynk (mg)
0.97
10.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
1.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny czerwonej pasty curry 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czerwonej pasty curry

Koszt składników
72.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Trawa cytrynowa
320 g
15.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
32.00
Za 320 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryczka chili czerwona świeża
35 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 35 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Limonka
170 g
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.40
Za 170 g
Kolendra nasiona
30 g
1.40
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
2.80
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
72.30