Czekolada do picia

Opublikowano: 06.11.2023 r., 13:32 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
czekolada do picia
Czekolada do picia
Czekolada do picia to idealnie rozgrzewający napój szczególnie w okresie jesienno - zimowym, dlatego koniecznie poznaj moją dzisiejszą propozycję.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
457 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (180 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na czekoladę do picia krok po kroku

Do małego garnka wlej mleko i śmietankę.

Delikatnie podgrzewaj, aż do zagotowania.

Stopniowo dodawaj połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszaj.

Gdy czekolada całkowicie się rozpuści rozlej ją do kubków.

Jak oceniasz przepis na czekoladę do picia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,7% osób

Więcej informacji na temat czekolady do picia

Czekolada do picia jest uwielbiana przez tych najmłodszych ale nie jest to powiedziane że jest przeznaczona tylko dla nich. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na czekoladę do picia którą z łatwością przygotujesz w domu. Będzie to najlepsza czekolada do picia dla dzieci ale też dla dorosłych.

Zatem jak zrobić czekoladę do picia ?

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak gorzka czekolada, śmietanka kremówka, mleko.

Do małego garnka wlej mleko i śmietankę. Delikatnie podgrzewaj, aż do zagotowania. Stopniowo dodawaj połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszaj. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści rozlej ją do kubków.

Sam widzisz w jak szybki i prosty sposób możesz przygotować czekoladę na gorąco, pamiętaj że ta domowa zawsze smakuje lepiej i nie ma nieznanej ilości cukru. Idealnie sprawdzi się tutaj zamiennik cukru taki jak stewia, ksylitol lub erytrol, które delikatnie osłodzą naszą czekoladę.

Domowa czekolada na gorąco czy idealny pomysł na szybkie rozgrzanie podczas jesiennych wieczorów. Wybierając czekoladę pamiętaj o sprawdzeniu składu najważniejsze jest aby zawartość kakao była jak najwyższa. W tej chwili na rynku dostępne są już czekolady z 90 procentową zawartością kakao takie będą najlepsze.

Do przygotowania czekolady na gorąco najlepsza i jedyna czekolada z której możesz ją wykonać będzie czekolada właśnie gorzka, nie wybieraj czekolady mlecznej ponieważ, Jej skład pozostawia wiele do życzenia nie znajduje się tam kakao, a różnego rodzaju tłuszcze, które uniemożliwiają uzyskanie takiego efektu jak napój z gorzkiej czekolady.

Jeśli już znasz mój sprawdzony przepis i wiesz jaką czekoladę wybrać koniecznie przygotuj ją dla całej swojej rodziny.

Alergeny w czekoladzie do picia

Lista alergenów dla czekolady do picia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze czekolady do picia

na 100g gotowej potrawy

Przy wyborze czekolady pamiętaj, aby zwrócić uwagę na wysoką zawartość kakao.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
183.13
457.82
Białko (g)
3.39
8.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
10.56
26.39
Węglowodany przyswajalne (g)
9.53
23.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
14.44
36.09
Tłuszcze nasycone (g)
12.51
31.28
Szacunkowy indeks glikemiczny czekolady do picia 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania czekolady do picia

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
180 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.88
Za 180 ml
Koszt składników
15.50