Cytrynowiec
- Masło (350 g)
- Cukier puder (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Sok z cytryny (250 ml)
- Budyń (proszek) - waniliowy (20 g)
- Mleko 2% (375 ml)
- Cukier (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (500 g)
- Herbatniki (250 g)
Przepis na cytrynowca krok po kroku
200 gram masła pokrój w kostkę, włóż do miski i pozostaw je w temperaturze pokojowej, aby zrobiło się miękkie.
Jajka również wyciągnij z lodówki i pozostaw do ogrzania.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
200 gram masła ubij z dodatkiem 150 gram cukru pudru i jednym opakowaniem cukru wanilinowego na puszystą masę (około 5-7 minut miksowania). Następie ciągle ubijając dodawaj po jednym jajku.
Do masy cofaj skórkę startą na tarce z jednej cytryny oraz mąkę przesianą przez sitko i wymieszaną z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Wszystkie składniki połącz przy użyciu miksera na jednolitą masę.
Ciasto przelej do formy, wyrównaj jego powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Następnie ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
W szklance wymieszaj 100 ml wody z 50 ml soku wyciśniętego z cytryny. Następnie tak przygotowanym roztworem nasącz przestudzone ciasto.
Przygotuj masę budyniową: szklankę mleka zagotuj z dodatkiem cukru. Pół szklanki mleka wymieszaj z połową szklanki soku z cytryny oraz proszkiem budyniu waniliowego. Następnie tak przygotowany rozwój wlewaj stopniowo do gotującego się mleka cały czas mieszając je energicznie rózgą.
Przygotowaną masę budyniową zdejmij z ognia i pozostaw ją do przestudzenia na 15 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe masło p[okrojone w kostkę i wymieszaj aż się rozpuści.
Masę budyniową wylej na nasączony spód i wyrównaj powierzchnię masy. Całość pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj masę śmietanową. Zimną śmietankę ubij z dodatkiem 50 gram cukru pudru na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj dwa opakowania śmietan-fixu i dokładnie wymieszaj.
Masę śmietanową wyłóż na wierzch masy budyniowej. Następnie na masie śmietanowej ułóż warstwę herbatników.
Przygotuj lukier: w garnku podgrzej pozostały sok z cytryny i stopniowo dodawaj po pół szklanki pozostałego cukru pudru. Masę ciągle mieszaj, do momentu uzyskania gładkiego lukru.
Lukier rozprowadź po wierzchu herbatników.
Ciasto odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki zdążyły się "przegryźć".
Więcej informacji na temat cytrynowca
Poznaj przepis na ciasto cytrynowiec z herbatnikami. Deser ten idealnie sprawdzi się w sezonie wiosenno-letnim. Jest to mocno orzeźwiający deser w formie ciasta z kremem cytrynowym i z budyniem. Ciasto cytrynowiec jest prostym ciastem, nie musisz mieć dużego doświadczenia w gotowaniu, żeby poradzić sobie z tym przepisem. Potrzebne składniki do wykonania ciasta to masło, cukier, jajka, mąka, sok z cytryny, budyń, mleko, śmietanka kremówka 30%, herbatniki, skórki z cytryny, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietan-fix.
Jak zrobić placek cytrynowy z herbatnikami? Masło pokrój w kostkę i poczekaj aż zmięknie. Mikserem ubij masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ubijając masę dodawaj po jednym jajku. Do masy dodaj startą na tarce skórkę z cytryny, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Składniki połącz przy użyciu miksera w jednolitą masę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Gotową masę ciasta przelej do formy i piecz w piekarniku przez 20 minut. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i takim roztworem nasącz ostygnięte ciasto. Przygotuj masę budyniową zgodnie z instrukcją na opakowaniu budyniu. Dodatkowo do budyniu dodaj sok z cytryny. Do ostudzonej masy budyniowej dodaj masło i utrzyj. Budyniową masę wylej na spód ciasta. Przygotuj teraz masę śmietanową. Zimną śmietanę ubij z cukrem na sztywną pianę pod koniec miksowania dodaj fix i wymieszaj. Masę śmietanową wyłóż na masę budyniową. Na wierzch ułóż herbatniki. Ostatnim krokiem jest lukier. Sok z cytryny podgrzej z cukrem do momentu uzyskania lukru. Lukier rozprowadź po powierzchni herbatników. Ciasto odstaw do lodówki, aby masy mogły zastygnąć.
Podsumowując placek cytrynowiec jest prostym ale efektownym ciastem.Sprawdzi się on idealnie kiedy spodziewamy się gości i chcemy zaserwować im pyszny orzeźwiający deser. Świetnie smakuje z dodatkiem kawy czy herbaty. Dla najmłodszych przygotuj kakao - będą zachwyceni. Jest to ciasto dość kaloryczne, dlatego ogranicz jego ilość w swoim jadłospisie.
Alergeny w cytrynowcu
Lista alergenów dla cytrynowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Herbatniki
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze cytrynowca
Ciasto cytrynowiec jest wypiekiem, które w swoim składzie zawiera spore ilości cukrów prostych. Dlatego zwróć uwagę na częstość występowania tego ciasta w swoim jadłospisie.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
- masło, cukier, jajka, mąka pszenna, budyń, mleko, cukier, śmietana, herbatniki,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.