Cukinia panierowana

Opublikowano: 23.06.2023 r., 20:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cukinia panierowana podana na talerzu wyłożonym chusteczkami. Obok stoi miseczka z sosem.
Cukinia panierowana
Cukinia panierowana to doskonała propozycja na pyszny obiad lub kolację. Cukinię smażoną w panierce warto podać z dodatkiem sosu lub surówki. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
339 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy, miseczki, widelec

Przepis na cukinię panierowaną krok po kroku

Cukinie umyj i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.

Jajko wybij do miski, dodaj do niego szczyptę soli oraz roztrzep przy pomocy widelca. Bułkę tartą wsyp do drugiej miseczki.

Na patelni rozgrzej olej (do patelni dodaj olej, jeśli będzie taka potrzeba).

Każdy plaster cukinii zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Panierowane plastry cukinii smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor.

Usmażone placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe placuszki z cukinii podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na cukinię panierowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat cukinii panierowanej

Cukinia panierowana to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Cukinię panierowaną w bułce tartej warto podać z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na cukinię panierowaną jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy oraz sól.

A jak zrobić cukinię panierowaną? Cukinie umyj i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Jajko wybij do miski, dodaj do niego szczyptę soli oraz roztrzep przy pomocy widelca. Bułkę tartą wsyp do drugiej miseczki. Na patelni rozgrzej olej (do patelni dodaj olej, jeśli będzie taka potrzeba). Każdy plaster cukinii zanurz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Panierowane plastry cukinii smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe placuszki z cukinii podawaj z ulubionymi dodatkami.

Cukinię zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada ona wiele właściwości odżywczych i chętnie wykorzystywana jest w kuchni do przygotowania ciekawych potraw. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez. Dodatkowo niska kaloryczność cukinii wypływa na jej szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.

Podsumowując: wiesz już, jak usmażyć cukinię w panierce. Pyszna i szybka w przygotowaniu cukinia świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Smaczna cukinia jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Cukinia smażona w panierce jest ciężkostrawna, dlatego nie powinna być włączana do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Alergeny w cukinii panierowanej

Lista alergenów dla cukinii panierowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze cukinii panierowanej

na 100g gotowej potrawy

Cukinia panierowana to doskonała propozycja na przekąskę. Potrawy smażone są ciężkostrawne, dlatego nie są wskazane w diecie osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
154.42
339.71
Białko (g)
3.87
8.52
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.22
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
10.28
22.61
Węglowodany przyswajalne (g)
9.10
20.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.60
Sacharoza (cukier) (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.93
2.04
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.21
2.65
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
6.71
14.76
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
10.98
24.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
3.33
Tłuszcze nienasycone (g)
9.46
20.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.51
14.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
6.50
Cholesterol (mg)
45.98
101.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
26.52
58.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.07
26.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.54
Witamina E (mg)
0.30
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.78
43.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.06
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.01
74.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
80.90
177.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
105.19
231.42
Potas (mg)
215.03
473.07
Wapń (mg)
38.27
84.19
Fosfor (mg)
68.63
150.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.45
40.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
2.22
Cynk (mg)
0.54
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii panierowanej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii panierowanej

Koszt składników
17.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
17.80