Crema catalana

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Crema catalana podana w białym naczyniu.
Crema catalana
Crema catalana to bardzo smaczne danie wywodzące się z kuchni hiszpańskiej. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na spotkania rodzinne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
235 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier (75 g)
  • Cukier trzcinowy 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Skrobia kukurydziana (15 g)
  • Skórka z cytryny (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon cały
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miseczka, palnik do creme brûlée

Przepis na crema catalana krok po kroku

W garnku podgrzej mleko z dodatkiem laski cynamonu oraz skórki z cytryny. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

W miseczce wymieszaj żółtka z dodatkiem cukru białego oraz skrobi.

Masę z żółtek dodaj do garnka z mlekiem, wymieszaj i ponownie podgrzej.

Gdy masa zgęstnieje, wlej ją do miseczek, przestudzić i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Krem posyp cukrem trzcinowym i przypal palnikiem do pojawienia się złotej warstwy z roztopionego cukru.

Gotowy krem możesz udekorować świeżymi owocami.

Jak oceniasz przepis na crema catalana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat crema catalana

Crema catalana to tradycyjny domowy deser przygotowywany na bazie mleka, skórki z cytryny, żółtek jaj, cynamonu oraz mąki kukurydzianej. Wierzch kremu katalońskiego stanowi karmelizowany cukier. Krem kataloński wywodzi się z kuchni hiszpańskiej. Pyszny crema catalana stanowi doskonałą propozycją do przygotowania pysznej przekąski. Sprawdzony przepis na crema catalana jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, żółtka jaj, cukier biały, cukier trzcinowy, skrobia kukurydziana, skórka z cytryny oraz laski cynamonu.

Jak zrobić crema catalana? W garnku podgrzej mleko z dodatkiem laski cynamonu oraz skórki z cytryny. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i pozostaw do przestygnięcia. W miseczce wymieszaj żółtka z dodatkiem cukru białego oraz skrobi. Masę z żółtek dodaj do garnka z mlekiem, wymieszaj i ponownie podgrzej. Gdy masa zgęstnieje, wlej ją do miseczek, przestudzić i wstaw na 2 godziny do lodówki. Krem posyp cukrem trzcinowym i przypal palnikiem do pojawienia się złotej warstwy z roztopionego cukru. Gotowy krem możesz udekorować świeżymi owocami.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując smaczny krem kataloński to doskonała propozycja na pyszny i bardzo ładny deser. Krem warto podać z dodatkiem świeżych owoców, które wzbogacą go w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Krem jest dobry do spożycia po stężeniu oraz przypaleniu wierzchniej warstwy cukru. Krem kataloński można podać osobom na diecie bezglutenowej, ponieważ żaden z produktów wykorzystanych do przygotowania kremu nie zawiera glutenu.

Alergeny w crema catalana

Lista alergenów dla crema catalana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze crema catalana

na 100g gotowej potrawy

Crema catalana to doskonała propozycja na smaczny deser. Crema catalana jest dość kaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
138.47
235.40
Białko (g)
4.09
6.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
21.59
36.70
Węglowodany przyswajalne (g)
21.30
36.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
4.25
7.23
Tłuszcze nasycone (g)
2.19
3.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.06
3.51
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
124.38
211.45
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
98.68
167.76
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.00
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.67
6.24
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.35
2.29
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.53
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
97.51
165.76
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.78
30.23
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.89
20.21
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
33.94
57.70
Potas (mg)
132.73
225.63
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
108.76
184.89
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.84
193.52
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.67
16.44
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.62
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
0.95
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: skrobia kukurydziana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny crema catalana 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania crema catalana

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Cukier trzcinowy
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Skrobia kukurydziana
15 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 g
Skórka z cytryny
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
28.00