Crema catalana
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Cukier (75 g)
- Cukier trzcinowy - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Skrobia kukurydziana (15 g)
- Skórka z cytryny (20 g)
Przepis na crema catalana krok po kroku
W garnku podgrzej mleko z dodatkiem laski cynamonu oraz skórki z cytryny. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
W miseczce wymieszaj żółtka z dodatkiem cukru białego oraz skrobi.
Masę z żółtek dodaj do garnka z mlekiem, wymieszaj i ponownie podgrzej.
Gdy masa zgęstnieje, wlej ją do miseczek, przestudzić i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Krem posyp cukrem trzcinowym i przypal palnikiem do pojawienia się złotej warstwy z roztopionego cukru.
Gotowy krem możesz udekorować świeżymi owocami.
Więcej informacji na temat crema catalana
Crema catalana to tradycyjny domowy deser przygotowywany na bazie mleka, skórki z cytryny, żółtek jaj, cynamonu oraz mąki kukurydzianej. Wierzch kremu katalońskiego stanowi karmelizowany cukier. Krem kataloński wywodzi się z kuchni hiszpańskiej. Pyszny crema catalana stanowi doskonałą propozycją do przygotowania pysznej przekąski. Sprawdzony przepis na crema catalana jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, żółtka jaj, cukier biały, cukier trzcinowy, skrobia kukurydziana, skórka z cytryny oraz laski cynamonu.
Jak zrobić crema catalana? W garnku podgrzej mleko z dodatkiem laski cynamonu oraz skórki z cytryny. Gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia i pozostaw do przestygnięcia. W miseczce wymieszaj żółtka z dodatkiem cukru białego oraz skrobi. Masę z żółtek dodaj do garnka z mlekiem, wymieszaj i ponownie podgrzej. Gdy masa zgęstnieje, wlej ją do miseczek, przestudzić i wstaw na 2 godziny do lodówki. Krem posyp cukrem trzcinowym i przypal palnikiem do pojawienia się złotej warstwy z roztopionego cukru. Gotowy krem możesz udekorować świeżymi owocami.
Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.
Podsumowując smaczny krem kataloński to doskonała propozycja na pyszny i bardzo ładny deser. Krem warto podać z dodatkiem świeżych owoców, które wzbogacą go w wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Krem jest dobry do spożycia po stężeniu oraz przypaleniu wierzchniej warstwy cukru. Krem kataloński można podać osobom na diecie bezglutenowej, ponieważ żaden z produktów wykorzystanych do przygotowania kremu nie zawiera glutenu.
Alergeny w crema catalana
Lista alergenów dla crema catalana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze crema catalana
Crema catalana to doskonała propozycja na smaczny deser. Crema catalana jest dość kaloryczny, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.