Ciasto z wiśniami z nalewki
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanki (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Wiśnie - 1 szklanka (250 g)
- Kisiel (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
Przepis na ciasto z wiśniami z nalewki krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Następnie dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.
Wyrób kruche ciasto w rękach, dodaj kieliszek zimnej wody.
Ciasto podziel na 3 części i odłóż do lodówki na 30 minut, powinno być delikatnie schłodzone.
Białka jaj wbij do miski, dodaj odrobinę soli i kisiel. Całość dokładnie ubij na gęstą pianę.
Jedną część ciasta rozwałkuj na stolnicy i ułóż na blaszce do pieczenia.
Dodaj wiśnie z nalewki, a na nie zetrzyj drugą porcję kruchego ciasta.
Następnie dodaj sztywną pianę z białek jaj. Na samą górę zetrzyj ostatnią porcję kruchego ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta z wiśniami z nalewki
Ciasto z wiśniami z nalewki to pyszne połączenie kruchego spodu z lekko kwaśnymi owocami i puszystą pianą z białek jaj. Deser jest przeznaczony tylko dla osób dorosłych, ze względu na obecność alkoholu. Jeśli chcesz jednak, aby ciasto było spożywane przez dzieci, użyj zwykłych wiśni drylowanych, czyli pozbawionych pestek.
Poznaj mój przepis na ciasto z wiśniami z nalewki i przekonaj się, jakie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Mój prosty przepis powstanie dosłownie z podstawowych składników takich jak: mąka, jajka, masło, kakao, wiśnie oraz kisiel. Możesz wykorzystać dowolny smak, najlepiej jednak smakuje kisiel wiśniowy.
Zatem, jak zrobić ciasto z wiśniami z nalewki?
W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.
Tak przygotowane ciasto podziel na 3 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.
Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.
Białka jaj wbij do miski, dodaj odrobinę soli i kisiel. Całość dokładnie ubij za pomocą miksera na gęstą pianę. Jedną część ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia lub rozrywaj na kawałki i wylep blachę ciastem.
Dodaj wiśnie z nalewki lub zwykłe wiśnie drylowane, a następnie zetrzyj drugą porcję ciasta.
Następnie wyłóż sztywną pianę na warstwie wiśni i zetrzyj ostatnią warstwę ciasta, tak aby powstała kruszonka.
Ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
W momencie, gdy kruszonka delikatnie się zarumieni, wyciągnij ciasto, będzie już gotowe do spożycia. Pokrój na mniejsze kawałki i podawaj gościom.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na ciasto dla całej Twojej rodziny.
Ciasto z wiśniami to dobry pomysł na domowy deser, zapewne pokocha je każdy domownik.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć ci, smacznego!
Alergeny w cieście z wiśniami z nalewki
Lista alergenów dla ciasta z wiśniami z nalewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta z wiśniami z nalewki
Jeśli chcesz podawać deser dzieciom, wykorzystaj zwykłe wiśnie drylowane niemoczone wcześniej w alkoholu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.