Ciasto z suszonymi śliwkami
- Śliwki suszone (250 g)
- Masło - ciepłe (125 g)
- Cukier drobny (145 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (190 g)
- Czekolada gorzka - 1,5 tabliczki (150 g)
Przepis na ciasto z suszonymi śliwkami krok po kroku
Śliwki suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w garnuszku. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostudzenia.
Do rondelka włóż śliwki, dodaj do nich szklankę wody i doprowadź do wrzenia.
Następnie śliwki gotuj na małej mocy palnika przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Jajka wybij do miski i rozbełtaj je.
Masło pokrojone na mniejsze kawałki ubij z cukrem na puszysty krem.
Nie przerywając ubijania, do masy maślanej dodaj jajka.
Do drugiej miski przesiej mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Do masy maślanej dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Następnie dodaj przestudzone śliwki z zalewą i ponownie wymieszaj.
Na koniec do masy dodaj przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.
Przed podaniem ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Ciasto pijana śliwka
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
-
Biszkopt ze śliwkami
-
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
-
Ciasta ze śliwkami
Więcej informacji na temat ciasta z suszonymi śliwkami
Ciasto z suszonymi śliwkami to propozycja na pyszny, domowy deser. Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Wypiek świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ciasto z suszonymi śliwkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: śliwki suszone, masło, cukier drobny, jajka, mąka pszenna, czekolada gorzka, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić ciasto z suszonymi śliwkami? Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w garnuszku. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostudzenia. Do rondelka włóż pokrojone śliwki, dodaj do nich szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Następnie śliwki gotuj na małej mocy palnika przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Masło pokrojone na mniejsze kawałki ubij z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ubijania, do masy maślanej dodaj jajka. Do masy maślanej dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzone śliwki z zalewą i ponownie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przed podaniem ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu.
Podsumowując wiesz już, jak upiec placek czekoladowy z suszonymi śliwkami. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Pyszny wypiek jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Przed podaniem ciasto warto udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w cieście z suszonymi śliwkami
Lista alergenów dla ciasta z suszonymi śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na ciasto z suszonymi śliwkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze ciasta z suszonymi śliwkami
Ciasto z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Śliwki suszone stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.