Ciasto z suszonymi śliwkami

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto śliwkowe na granatowej ściereczce
Ciasto z suszonymi śliwkami
Ciasto z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na słodką przekąskę do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe ze śliwkami suszonymi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
340 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Śliwki suszone (250 g)
  • Masło - ciepłe (125 g)
  • Cukier drobny (145 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (190 g)
  • Czekolada gorzka - 1,5 tabliczki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, blaszka do pieczenia 23x26 cm

Przepis na ciasto z suszonymi śliwkami krok po kroku

Śliwki suszone pokrój na mniejsze kawałki.

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w garnuszku. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostudzenia.

Do rondelka włóż śliwki, dodaj do nich szklankę wody i doprowadź do wrzenia.

Następnie śliwki gotuj na małej mocy palnika przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Jajka wybij do miski i rozbełtaj je.

Masło pokrojone na mniejsze kawałki ubij z cukrem na puszysty krem.

Nie przerywając ubijania, do masy maślanej dodaj jajka.

Do drugiej miski przesiej mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.

Do masy maślanej dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.

Następnie dodaj przestudzone śliwki z zalewą i ponownie wymieszaj.

Na koniec do masy dodaj przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.

Przed podaniem ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na ciasto z suszonymi śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta z suszonymi śliwkami

Ciasto z suszonymi śliwkami to propozycja na pyszny, domowy deser. Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Wypiek świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na ciasto z suszonymi śliwkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: śliwki suszone, masło, cukier drobny, jajka, mąka pszenna, czekolada gorzka, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić ciasto z suszonymi śliwkami? Czekoladę połam na mniejsze kawałki i roztop w garnuszku. Roztopioną czekoladę pozostaw do ostudzenia. Do rondelka włóż pokrojone śliwki, dodaj do nich szklankę wody i doprowadź do wrzenia. Następnie śliwki gotuj na małej mocy palnika przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Masło pokrojone na mniejsze kawałki ubij z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ubijania, do masy maślanej dodaj jajka. Do masy maślanej dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj przestudzone śliwki z zalewą i ponownie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Przed podaniem ciasto możesz udekorować polewą czekoladową.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu.

Podsumowując wiesz już, jak upiec placek czekoladowy z suszonymi śliwkami. Ciasto świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Pyszny wypiek jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Przed podaniem ciasto warto udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w cieście z suszonymi śliwkami

Lista alergenów dla ciasta z suszonymi śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto z suszonymi śliwkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta z suszonymi śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Śliwki suszone stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
358.76
340.82
Białko (g)
5.56
5.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
45.82
43.53
Węglowodany przyswajalne (g)
43.60
41.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
17.88
16.99
Tłuszcze nasycone (g)
11.83
11.24
Tłuszcze nienasycone (g)
6.05
5.75
Cholesterol (mg)
70.82
67.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
110.36
104.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.19
Ryboflawina (mg)
0.18
0.17
Niacyna (mg)
1.60
1.52
Foliany (µg (mcg))
34.12
32.41
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
97.68
92.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
20.32
19.30
Potas (mg)
212.01
201.41
Wapń (mg)
28.31
26.90
Fosfor (mg)
98.55
93.62
Magnez (mg)
40.76
38.73
Żelazo (mg)
2.54
2.41
Cynk (mg)
0.83
0.79
Miedź (mg)
0.29
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z suszonymi śliwkami 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z suszonymi śliwkami

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
250 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.88
Za 250 g
Masło
125 g
ciepłe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier drobny
145 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 145 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
190 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 190 g
Czekolada gorzka
150 g
1,5 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Koszt składników
38.50