Ciasto z ricottą
- Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Ekstrakt waniliowy - kilka kropel (2 ml)
- Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (350 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (20 g)
- Skórka z cytryny - 1/2 sztuki (100 g)
Przepis na ciasto z ricottą krok po kroku
W dużym naczyniu wymieszaj miękkie masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny.
Dodaj do masy ricottę i żółtka jajek. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników.
W osobnej misce ubij białka jajek z odrobiną soli na sztywno.
Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy ciasta.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze około 180 st. C przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste i suchy patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty.
-
Serek ricotta
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Makaron z ricottą
-
Sernik z ricottą
-
Tortelloni
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Tarta z ricottą
-
Makaron ze szpinakiem i ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Pizza z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat ciasta z ricottą
Ciasto z ricottą jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dodatkowo jest zdecydowanie bardziej pulchne niż tradycyjne ciasto.
Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na ciasto z ricottą, do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: serek ricotta, jajka, masło, cukier, ekstrakt waniliowy, jogurt naturalny, mąka pszenna, proszek do pieczenia, skórka z cytryny.
Zatem, jak zrobić ciasto z ricottą?
W dużym naczyniu wymieszaj miękkie masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką z cytryny. Dodaj do masy ricottę i żółtka jajek. Wymieszaj, aż składniki się połączą. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrych składników. W osobnej misce ubij białka jajek z odrobiną soli na sztywno. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek do masy ciasta. Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze około 180°C przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste i suchy patyczek wbity w środek ciasta będzie czysty. Nasze najlepsze ciasto jest dobre do spożycia.
Pamiętaj, że serek ricotta jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na pyszne ciasto z serkiem ricottą. Będzie to idealny pomysł na smaczne ciasto dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w cieście z ricottą
Lista alergenów dla ciasta z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta z ricottą
Ciasto możesz podawać z owocami lub lodami waniliowymi.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.