Ciasto z porzeczkami i budyniem
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Jajko (1 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (100 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Porzeczki czerwone (500 g)
Przepis na ciasto z porzeczkami i budyniem krok po kroku
Mąkę przesiać przez sitko.
Dodaj cukier, śmietanę i wbij jajko. Wymieszaj.
Dodaj pokrojone masło i zagnieć.
Mleko podgrzej w garnku i dodaj budyń, gotuj do zagęszczenia.
Połowę ciasta wylej na blaszkę, dodaj połowę owoców.
Następnie wyłóż pozostałą ilość ciasta, budyń i owoce.
Całość upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat ciasto z porzeczkami i budyniem
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dobre ciasto z porzeczkami i budyniem, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego.
Domowe ciasto z porzeczkami i budyniem sprawdzi się idealnie jako deser do kawy, ale nie tylko.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: budyń, mąka pszenna, cukier, jajko, śmietana 18% tłuszczu, masło, mleko, owoce 0 u mnie są to porzeczki, ale idealnie sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki czy borówki.
Zatem, jak zrobić ciasto z porzeczkami i budyniem?
Poznaj mój prosty przepis na to pyszne ciasto.
W pierwszej kolejności mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, śmietanę i wbij jajko. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i zagnieć. Mleko podgrzej w garnku i dodaj budyń, gotuj do zagęszczenia. Połowę ciasta wylej na blaszkę, dodaj połowę owoców. Następnie wyłóż pozostałą ilość ciasta, budyń i owoce. Całość upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
W przepisie użyłam mąki pszennej, która charakteryzuje się zawartością glutenu w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego, możesz użyć cukru trzcinowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Skoro już znasz mój przepis, przygotuj ciasto i przekonaj się, że jest najlepsze.
Alergeny w cieście z porzeczkami i budyniem
Lista alergenów dla ciasto z porzeczkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze ciasto z porzeczkami i budyniem
Do przygotowania ciasta idealnie sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe (maliny, borówki, truskawki)
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.