Ciasto z porzeczkami i budyniem

Opublikowano: 27.05.2023 r., 19:55 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Letnie ciasto z owocami i kremem
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Ciasto z porzeczkami i budyniem to szybki i efektowny deser, który możesz przygotować z dowolnymi owocami. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne jest w smaku.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
112 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (320 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (100 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
  • Porzeczki czerwone (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasto z porzeczkami i budyniem krok po kroku

Mąkę przesiać przez sitko.

Dodaj cukier, śmietanę i wbij jajko. Wymieszaj.

Dodaj pokrojone masło i zagnieć.

Mleko podgrzej w garnku i dodaj budyń, gotuj do zagęszczenia.

Połowę ciasta wylej na blaszkę, dodaj połowę owoców.

Następnie wyłóż pozostałą ilość ciasta, budyń i owoce.

Całość upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z porzeczkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat ciasto z porzeczkami i budyniem

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dobre ciasto z porzeczkami i budyniem, które będzie pyszną przekąską, nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Przepis jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim nawet osoba bez doświadczenia cukierniczego.

Domowe ciasto z porzeczkami i budyniem sprawdzi się idealnie jako deser do kawy, ale nie tylko.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: budyń, mąka pszenna, cukier, jajko, śmietana 18% tłuszczu, masło, mleko, owoce 0 u mnie są to porzeczki, ale idealnie sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki czy borówki.

Zatem, jak zrobić ciasto z porzeczkami i budyniem?

Poznaj mój prosty przepis na to pyszne ciasto.

W pierwszej kolejności mąkę przesiej przez sitko. Dodaj cukier, śmietanę i wbij jajko. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i zagnieć. Mleko podgrzej w garnku i dodaj budyń, gotuj do zagęszczenia. Połowę ciasta wylej na blaszkę, dodaj połowę owoców. Następnie wyłóż pozostałą ilość ciasta, budyń i owoce. Całość upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

W przepisie użyłam mąki pszennej, która charakteryzuje się zawartością glutenu w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego, możesz użyć cukru trzcinowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Skoro już znasz mój przepis, przygotuj ciasto i przekonaj się, że jest najlepsze.

Alergeny w cieście z porzeczkami i budyniem

Lista alergenów dla ciasto z porzeczkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze ciasto z porzeczkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta idealnie sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe (maliny, borówki, truskawki)

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
225.59
112.80
Białko (g)
4.65
2.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
36.89
18.45
Węglowodany przyswajalne (g)
35.42
17.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
7.15
3.58
Tłuszcze nasycone (g)
4.89
2.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
1.13
Cholesterol (mg)
31.15
15.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
59.95
29.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.68
6.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
58.19
29.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.11
Ryboflawina (mg)
0.16
0.08
Niacyna (mg)
1.46
0.73
Foliany (µg (mcg))
35.64
17.82
Beta karoten (µg (mcg))
20.53
10.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
54.83
27.42
Potas (mg)
154.45
77.22
Wapń (mg)
41.66
20.83
Fosfor (mg)
68.47
34.23
Magnez (mg)
14.77
7.38
Żelazo (mg)
1.59
0.80
Cynk (mg)
0.43
0.22
Miedź (mg)
0.08
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasto z porzeczkami i budyniem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasto z porzeczkami i budyniem

Koszt składników
58.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Budyń (proszek)
100 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.50
Za 100 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Porzeczki czerwone
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
58.70