Ciasto z porzeczkami i bezą
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier puder (100 g)
- Mąka ziemniaczana (15 g)
- Porzeczki czerwone (500 g)
Przepis na ciasto z porzeczkami i bezą krok po kroku
Oddziel białka i żółtka do osobnych miseczek.
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Wlej żółtka. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
Porzeczki umyj, lekko osusz i ułóż na kruchym spodzie.
Na wierzch ciasta wyłóż pianę z białek i piecz całość w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 30 minut.
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto z porzeczkami
-
Ciasto łabędzi puch
-
Ciasto kubanka
-
Ciasto z chałwą i dżemem bez pieczenia
-
Ciasto z dżemem porzeczkowym
-
Ciasto z czarną porzeczką
-
Ciasto z czerwoną porzeczką
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Tarta z porzeczkami
-
Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
-
Ciasto chałwowe bez pieczenia
-
Ciasto hiszpan
-
Ciasto z owocami i kremem
-
Kruche ciasto z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami na oleju
-
Pleśniak z porzeczkami
-
Ciasto drożdżowe z porzeczkami
-
Ciasto z porzeczkami
Więcej informacji na temat ciasta z porzeczkami i bezą
Ciasto z porzeczkami i bezą to wypiek, który wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smaku. Jego podstawą jest słodka beza, która dobrze łączy się z kwaśną porzeczką. Całość można stworzyć w kilka chwil, a deser smakuje po prostu wyśmienicie. Idealnie sprawdzi się na letnie popołudnia, ze względu na swój orzeźwiający smak. To najlepsze ciasto z bezą i owocami, jakie można przygotować w swoim własnym domu.
Przepis na ciasto z porzeczkami i bezą jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy kochają ten drobny i niepozorny owoc, który skrywa w sobie tak wiele. To właśnie on jest podstawą tego pysznego ciasta. To doskonały sposób na wykorzystanie czerwonej porzeczki, by stworzyć naprawdę fantastyczną i smaczną opcję. Jest ona niezwykle cennym owocem, dlatego warto wykorzystać sezon na nią naprawdę dobrze, gdyż dostarcza wielu składników prozdrowotnych. Dostarcza ona naprawdę sporo witaminy C, która wspiera działanie układu immunologicznego. Poza tym jest wspaniałym źródłem wielu antyoksydantów, które chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, ale również zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Zawiera też mnóstwo minerałów, w szczególności potasu, który wspaniale dba o zdrowie układu mięśniowego i sercowego. Ze względu na sporą ilość błonnika reguluje ona pracę układu trawiennego. Wzmacnia również naczynia krwionośne, które dzięki jej obecności stają się mniej podatne na urazy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z porzeczkami i bezą, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę nieskomplikowane, choć wciąż efektowne, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Jego podstawą jest miękkie i pyszne ciasto biszkoptowe, a wierzch ozdabia wspaniała beza. W środku skrywają się natomiast lekko kwaskowate porzeczki, które wszystko wspaniale równoważą. To ciasto idealne dla miłośników owocowych, lekkich deserów. Jest pyszne, a przy tym naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy do niego tylko kilka produktów. Jest dobre nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jest łatwe, a przy tym naprawdę wyśmienite.
Alergeny w cieście z porzeczkami i bezą
Lista alergenów dla ciasta z porzeczkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z porzeczkami i bezą
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(137g)
Węglowodany
(137g)
Tłuszcze
(137g)
Witaminy
(137g)
Składniki mineralne
(137g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.