Ciasto z jagodami i kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Masło (200 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jagody (300 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką krok po kroku
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło wprost do miski z mąką.
Do masy wbij jajko i całość dokładnie wyrób rękami na gładką i klejącą masę.
Od ciasta oderwij 1/3 części i włóż ją do lodówki.
Pozostały kawałek rozłóż w formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Jagody umyj i wyłóż na kruchym spodzie. Posyp je cukrem pudrem.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat ciasta z jagodami i kruszonką
Ciasto z jagodami i kruszonką to wspaniała opcja na pyszny placek, który świetnie sprawdzi się w sytuacjach kryzysowych. Jego podstawą jest kruche ciasto i świeże owoce. Ciasto jest wypełnione jagodami po brzegi.
Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką to wybór idealny dla wszystkich miłośników prostych, domowych wypieków. Ciasto można zrobić z jagodami mrożonymi, choć najlepiej przygotować je ze świeżymi jagodami. Dzięki temu całość jest smaczniejsza i bardziej soczysta. Choć najlepiej smakuje bez dodatków, można je również przekładać galaretką, dla bardziej orzeźwiającego smaku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z jagodami i kruszonką, które będzie smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Całość jest prosta, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Do przygotowania tego przepisu wystarczy tylko kilka podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym najbliższym sklepie. Do zrobienia kruchego spodu przyda się mąka pszenna, można zastąpić ją również owsianą, która równie dobrze sprawdzi się w takim słodkim wypieku. Warto wybierać jak najniższy typ, by ciasto dobrze się połączyło. Najlepiej sprawdzi się 450 i 500. Można też zrobić ciasto na bazie mąki bezglutenowej, wtedy warto wykorzystać gotowe mieszanki, przeznaczone do wypieku ciasta lub chleba, to gwarancja, że ciasto na pewno wyjdzie. Jego prostota jest zdecydowanie atutem. Dzięki małej ilości składników główne skrzypce grają miękkie ciasto i słodkie jagody, które połączone razem tworzą wspaniałą całość. To idealna opcja na letnie dni, gdyż jest bardzo maślane, a przy okazji wypełnione po brzegi jagodami. To ciasto wspaniale sprawdzi się jako wypiek do popołudniowej kawy. Aby go przygotować wystarczy tylko odrobina wolnego czasu w ciągu dnia. To dobre rozwiązanie dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci przygotować pyszne jak z prawdziwych francuskich cukierni w kilka chwil. Jest nie tylko smaczne, ale również szybkie.
Alergeny w cieście z jagodami i kruszonką
Lista alergenów dla ciasta z jagodami i kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z jagodami i kruszonką
To opcja, która dostarcza sporo białek i cukru więc nie powinna gościć w diecie zbyt często.
Energia i białka
(103g)
Węglowodany
(103g)
Tłuszcze
(103g)
Witaminy
(103g)
Składniki mineralne
(103g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.