Ciasto z bezą
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
- Jajko (4 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Rabarbar - 6 łodyg (660 g)
- Mąka ziemniaczana - 4 łyżki (96 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (200 g)
Przepis na ciasto z bezą krok po kroku
Schłodzone masło pokrój w kostkę i przełóż do miski z mąką.
Do mąki dodaj 50 gramów cukru i wyrób na kruszonkę.
Do powstałej kruszonki dodaj 4 żółtka i wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią spożywczą i schłodź około 10-15 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podrobnij na dno blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz spód 15 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do całkowitego schłodzenia.
Spód ciasta posmaruj dżemem truskawkowym.
Rabarbar pokrój w plasterki i dodaj do niego łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj i przełóż na spód ciasta.
Białka ubij, dodawaj do nich stopniowo pół szklanki cukru oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Bezę przełóż na wierzch ciasta.
Ciasto piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 80 stopni z włączonym termoobiegiem i piecz 30 minut.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat ciasta z bezą
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Ciasto z bezą to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Szybkie ciasto z bezą na wierzchu jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Proste ciasto z bezą jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego. Ciasto możesz wykonać z różnych owoców, takich jak truskawek, rabarbaru, jabłek, śliwek czy gruszek. Beza na ciasto jest szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis na ciasto z bezą jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto z bezą dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Ciasto z bezą jest pyszną i wyjątkową propozycją na deser.
Alergeny w cieście z bezą
Lista alergenów dla ciasta z bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta z bezą
Ciasto z bezą to pyszne ciasto przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.