Ciasto ucierane z rabarbarem
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Rabarbar (500 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem krok po kroku
Jajka rozbij i ucieraj z cukrem.
Dodaj olej i stopniowo wsypuj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
Ciasto cały czas ucieraj tak aby nie było grudek.
Ciasto przełóż na blachę z papierem do pieczenia.
Dodaj pokrojony w mniejsze kawałki rabarbar.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Tarta z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Puszyste ciasto z rabarbarem
-
Kruche ciasto z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i bezą
-
Wilgotne ciasto z rabarbarem
-
Biszkopt z rabarbarem
-
Placek z rabarbarem i kruszonką
-
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
-
Ciasto z rabarbarem na oleju
-
Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
-
Pleśniak z rabarbarem
-
Crumble z rabarbarem
-
Ciasto z rabarbarem i pianką
-
Tarta z rabarbarem i bezą
-
Placek z rabarbarem i budyniem
-
Ciasta z rabarbarem
Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z rabarbarem
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na ciasto ucierane z rabarbarem. W tym okresie to najlepszy deser, na jaki możesz się zdecydować. Zamiast rabarbaru możesz zdecydować się na owoce sezonowe. Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy, że jest na maksa.
Następna okazja będzie dopiero za rok. Przepis na ciasto ucierane z rabarbarem wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w rabarbar lub owoce np. sezonowe soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku i za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę.
Zamiast ciasta ucieranego możesz postawić na ciasto babkowe z rabarbarem. Jednak to ucierane z dodatkiem jajek, w szczególności białek sprawi, że ciasto będzie niesamowicie puszyste i delikatne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Placek ucierany z owocami niesamowicie smakuje z własnoręcznie robinią kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.
Śmiało możesz modyfikować to, co znajdzie się w środku ciasta, masa nabierze delikatniejszej struktury z budyniem. Skorzystaj z sezonowych produktów. Jeśli chcesz postawić na inne owoce, spróbuj z naszymi słodkimi, polskimi jabłkami, które najlepiej smakują właśnie teraz. Jeśli postawisz na śliwki, możesz je po prostu pozbawić pestek przekroić na pół i zatopić w delikatnym, aksamitnym cieście. Jeśli chcesz aby rabarbar był jeszcze słodsze i wyraziste, przed pieczeniem możesz je skarmelizować na patelni z olejem i cukrem trzcinowym. Będzie on bardziej miękki i na pewno bardziej słodki. Wszystkie owoce będą dobre. W ten sposób otrzymasz pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodzinom przy ciepłej herbacie, lub świeżo wypalanej kawie. Nie ma lepszego pomysłu na jesienne popołudnie niż dobry placek z owocami.
Już wiesz jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem?
Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis na szybkie i pyszne ciasto.
Alergeny w cieście ucieranym z rabarbarem
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z rabarbarem
Przepis możesz także wykorzystać używając innych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.