Przepis na ciasto maślankowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Żółtka i białka oddziel do dwóch naczyń.

Białka ubij na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru.

Do białek dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Do gotowej piany dodawaj małymi porcjami olej i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.

Do ciasta dodaj maślankę, przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Przekrój je na ćwiartki. Owoce ułóż na wierzchu ciasta.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.

Ciasto maślankowe podane na talerzu z owocami.
ciasto maślankowe
Koszt przygotowania dania
14.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
395 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
86

Ciasto maślankowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście maślankowym

Ciasto maślankowe to niezwykle prosty wypiek, który doskonale sprawdzi się na niedzielne popołudnia. Jest smaczne, a przy tym nie sprawia, żadnego problemu.

Przepis na ciasto maślankowe to doskonały pomysł na niezwykle prosty wypiek. Ciasto wychodzi smaczne i bardzo miękkie. To dobre rozwiązanie dla osób, które kochają domowe desery. Ma delikatną i niezwykle miękką strukturę, więc będzie dobre nawet dla dzieci. Dodatkowo jego smak jest po prostu wyborny. Ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto najlepiej smakuje podane z ulubionymi owocami, latem mogą to być truskawki, czy jagody, wiosną rabarbar, a jesienią gruszki i jabłka. Całość idealnie się komponuje z każdym rodzajem owoców. Ciasto jest niezwykle delikatne, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla dzieci. Wypiek jest bardzo słodki, choć nie dodaje się do niego zbyt dużo cukru. To ciasto to bardziej lekkostrawna opcja dla miłośników ciasta drożdżowego. Zamiast przygotowywać ciężkostrawną drożdżówkę, można wykorzystać to przepyszne maślankowe ciasto.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto maślankowe, by było pyszne i dobre do kawy, to ten sprawdzony przepis stanowi idealne rozwiązanie. Ciasto robi się na maślance, dzięki czemu jest delikatne i puszyste. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Będzie odpowiedni dla wszystkich, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Do jego stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, mimo to całość prezentuje się naprawdę wspaniale. Co najlepsze, pomimo prostoty zaskakuje smakiem. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, które bez wątpienia można znaleźć w większości domowych spiżarni. Najważniejsza jest odpowiednia mąka, to od niej zależy jakość wypieku. Najlepiej sprawdzi się mąka tortowa, o jak najniższym typie, dzięki temu ciasto wspaniale się połączy i cała struktura będzie miękka jak gąbka. Typ 450 czy 500 będą idealne. Dobrze również zadbać o dobrej jakości maślankę, świetna będzie 10%. Najlepiej, by nie miała żadnych zbędnych dodatków, które obniżają wartość całego ciasta.

Wartości odżywcze ciasta maślankowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(158g)
Energia (kalorie)
250.02 kcal
395.03 kcal
Białko
6.47 g
10.23 g

Węglowodany w cieście maślankowym

Na 100g
Na porcję
(158g)
Węglowodany
35.08 g
55.42 g
Węglowodany przyswajalne
34.57 g
54.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(158g)
Tłuszcz
9.62 g
15.20 g
Tłuszcze nasycone
1.65 g
2.61 g
Tłuszcze nienasycone
7.96 g
12.58 g

Witaminy w przepisie na ciasto maślankowe

Na 100g
Na porcję
(158g)
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.17 mg
3.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
57.44 µg (mcg)
90.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto maślankowe

Na 100g
Na porcję
(158g)
Sód
39.42 mg
62.29 mg
Potas
141.73 mg
223.94 mg
Wapń
44.93 mg
70.99 mg
Fosfor
96.61 mg
152.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.56 mg
27.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.06 mg
3.25 mg
Cynk
0.50 mg
0.80 mg
Brak danych dla: maślanka 1%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta maślankowego 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście maślankowym

Lista alergenów dla ciasta maślankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%

Cena przygotowania ciasta maślankowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Maślanka 1%
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
32.10
Jak oceniasz przepis na ciasto maślankowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób