Ciasto maślankowe
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (150 g)
- Maślanka 1% (250 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Truskawki (400 g)
Przepis na ciasto maślankowe krok po kroku
Żółtka i białka oddziel do dwóch naczyń.
Białka ubij na sztywną pianę wraz z dodatkiem cukru.
Do białek dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Do gotowej piany dodawaj małymi porcjami olej i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Do ciasta dodaj maślankę, przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Przekrój je na ćwiartki. Owoce ułóż na wierzchu ciasta.
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut.
-
Sernik
-
Szarlotka
-
Ciasto ze śliwkami
-
Sernik królewski
-
Biszkopt
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Szarlotka z kruszonką
-
Placek z bananami
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Sernik izaura
-
Szybkie ciasto na niedzielę do kawy
Więcej informacji na temat ciasta maślankowego
Ciasto maślankowe to niezwykle prosty wypiek, który doskonale sprawdzi się na niedzielne popołudnia. Jest smaczne, a przy tym nie sprawia, żadnego problemu.
Przepis na ciasto maślankowe to doskonały pomysł na niezwykle prosty wypiek. Ciasto wychodzi smaczne i bardzo miękkie. To dobre rozwiązanie dla osób, które kochają domowe desery. Ma delikatną i niezwykle miękką strukturę, więc będzie dobre nawet dla dzieci. Dodatkowo jego smak jest po prostu wyborny. Ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To ciasto najlepiej smakuje podane z ulubionymi owocami, latem mogą to być truskawki, czy jagody, wiosną rabarbar, a jesienią gruszki i jabłka. Całość idealnie się komponuje z każdym rodzajem owoców. Ciasto jest niezwykle delikatne, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla dzieci. Wypiek jest bardzo słodki, choć nie dodaje się do niego zbyt dużo cukru. To ciasto to bardziej lekkostrawna opcja dla miłośników ciasta drożdżowego. Zamiast przygotowywać ciężkostrawną drożdżówkę, można wykorzystać to przepyszne maślankowe ciasto.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto maślankowe, by było pyszne i dobre do kawy, to ten sprawdzony przepis stanowi idealne rozwiązanie. Ciasto robi się na maślance, dzięki czemu jest delikatne i puszyste. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Będzie odpowiedni dla wszystkich, którzy nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Do jego stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, mimo to całość prezentuje się naprawdę wspaniale. Co najlepsze, pomimo prostoty zaskakuje smakiem. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów, które bez wątpienia można znaleźć w większości domowych spiżarni. Najważniejsza jest odpowiednia mąka, to od niej zależy jakość wypieku. Najlepiej sprawdzi się mąka tortowa, o jak najniższym typie, dzięki temu ciasto wspaniale się połączy i cała struktura będzie miękka jak gąbka. Typ 450 czy 500 będą idealne. Dobrze również zadbać o dobrej jakości maślankę, świetna będzie 10%. Najlepiej, by nie miała żadnych zbędnych dodatków, które obniżają wartość całego ciasta.
Alergeny w cieście maślankowym
Lista alergenów dla ciasta maślankowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
Wartości odżywcze ciasta maślankowego
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(158g)
Węglowodany
(158g)
Tłuszcze
(158g)
Witaminy
(158g)
Składniki mineralne
(158g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.