Ciasto marcepanowe

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marcepanowe podane na białym talerzyku.
Ciasto marcepanowe
Ciasto marcepanowe to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Wilgotne ciasto na bazie migdałów jest bardzo aromatyczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na deser.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
260 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka migdałowa (150 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Pomarańcza 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cukier (200 g)
  • Proszek do pieczenia (20 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto marcepanowe krok po kroku

Do miski wbij jajka.

Wsyp cukier i ubij na białą puszystą pianę.

Pomarańczę sparz wrzątkiem.

Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy, przesiej mąkę pszenną i migdałową.

Dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej masę na ciasto i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź i podziel na porcje.

Podawaj na małym talerzyku posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ciasto marcepanowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta marcepanowego

Ciasto marcepanowe to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Najlepsze ciasto jest bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzi się podane podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi. Domowe ciasto można przygotować także poza okresem świątecznym. Przepis na ciasto marcepanowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka migdałowa, jajka, mąka pszenna, pomarańcze, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto marcepanowe? Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i ubij na białą puszystą pianę. Pomarańczę sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy, przesiej mąkę pszenną i migdałową. Dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie.

Podsumowując: sprawdzony przepis na domowe ciasto sprawdzi się idealnie na deser dla całej rodziny. Pyszne ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Domowe ciasto można przygotować także w wersji z dodatkiem cytryny. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Alergeny w cieście marcepanowym

Lista alergenów dla ciasta marcepanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
    • aromat migdałowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta marcepanowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto marcepanowe to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
274.55
260.82
Białko (g)
8.71
8.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
36.86
35.01
Węglowodany przyswajalne (g)
35.14
33.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
1.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
11.25
10.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
2.43
Tłuszcze nienasycone (g)
8.69
8.26
Cholesterol (mg)
104.92
99.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
47.38
45.02
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.07
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.24
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.36
8.89
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.28
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
45.13
42.87
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.12
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.18
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
0.74
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.93
32.24
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.56
13.84
Brak danych dla: mąka migdałowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
42.47
40.35
Potas (mg)
360.57
342.55
Wapń (mg)
152.28
144.66
Fosfor (mg)
211.93
201.33
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.71
9.23
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
1.20
Cynk (mg)
0.51
0.48
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marcepanowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marcepanowego

Koszt składników
44.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka migdałowa
150 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
16.80
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
44.10