Ciasto marcepanowe
- Mąka migdałowa (150 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Pomarańcza - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cukier (200 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na ciasto marcepanowe krok po kroku
Do miski wbij jajka.
Wsyp cukier i ubij na białą puszystą pianę.
Pomarańczę sparz wrzątkiem.
Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy, przesiej mąkę pszenną i migdałową.
Dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej masę na ciasto i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Wystudź i podziel na porcje.
Podawaj na małym talerzyku posypane cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat ciasta marcepanowego
Ciasto marcepanowe to bardzo dobry pomysł na smaczny deser dla całej rodziny. Najlepsze ciasto jest bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzi się podane podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi. Domowe ciasto można przygotować także poza okresem świątecznym. Przepis na ciasto marcepanowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka migdałowa, jajka, mąka pszenna, pomarańcze, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia.
Jak zrobić ciasto marcepanowe? Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i ubij na białą puszystą pianę. Pomarańczę sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Do masy jajecznej dodaj skórkę i sok z pomarańczy, przesiej mąkę pszenną i migdałową. Dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę na ciasto i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź i podziel na porcje. Podawaj na małym talerzyku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie.
Podsumowując: sprawdzony przepis na domowe ciasto sprawdzi się idealnie na deser dla całej rodziny. Pyszne ciasto jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Domowe ciasto można przygotować także w wersji z dodatkiem cytryny. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Alergeny w cieście marcepanowym
Lista alergenów dla ciasta marcepanowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka migdałowa
- aromat migdałowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze ciasta marcepanowego
Ciasto marcepanowe to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.